До осені в Миколаєві обіцяють здати об’єкт, який істотно збільшить експортні можливості країни
На півдні країни зернозбиральна кампанія набирає обертів. Незважаючи на деяке зниження фахівцями прогнозів у зв’язку з несприятливими погодними умовами до 35—37 мільйонів тонн зернових і зернобобових, загалом по країні врожай очікують щедрий. А якщо враховувати так звані перехідні запаси — з минулого року в засіках зберігається майже 6 мільйонів тонн хлібних культур, ціновий обвал на колоскові, пов’язаний з перенасиченістю зернового ринку, цілком очевидний. Приблизно за схожим, малоприбутковим для аграріїв, сценарієм виробництво злакових розвивалося і торік, і в 2002-му. Під тиском зібраного врожаю вартість пшениці на внутрішньому ринку стрімко скочувалася донизу. Відрегулювати ціни за рахунок продажу «зайвого» зерна за кордон не завжди вдавалося. Навіть якщо кон’юнктура зовнішнього ринку і давала змогу це зробити, то перешкодою ставала низька пропускна спроможність вітчизняних портів і портових елеваторів, що не давало можливості реалізувати за кордон обсяги зерна, достатні, аби убезпечити від обвалу внутрішній ринок.
Тому багато фахівців подію, яка відбулася минулого тижня в Миколаївській області, називали епохальною. На території перевантажувального термінала сільськогосподарського підприємства «Нібулон» розпочали будівництво третього пускового комплексу, котрий об’єднає чотири зерносховища силосного типу загальним обсягом 22 тисячі тонн зерна і почне працювати, згідно з планами, вже у вересні. Тому зрозуміла деяка помпезність заходу й увага, виявлена до нього з боку керівників регіону. Під оплески співробітників «Нібулона» і численних запрошених було закладено пам’ятну капсулу зі зверненням до нащадків, яким, зокрема, також повідомили про важливість події. А в урочистій церемонії вмуровування послання у фундамент новобудови, крім, звичайно, генерального директора СП «Нібулон» Олексія Вадатурського (на знімку — розповідає про перспективи розвитку підприємства), брали участь Миколаївський міський голова Володимир Чайка, заступник голови обласної ради Віталій Травянко, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Туманик, виконавчий директор Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку по Румунії, Молдові, Україні, Грузії та Вірменії Ігор Подолєв і виконавчий директор КП «Дирекція спеціальної економічної зони «Миколаїв» Олександр Шпиль.
Кошторисна вартість будівництва нового виробничого комплексу перевантажувального термінала становить 5 мільйонів доларів. Але, за словами Олексія Вадатурського, шкурка варта вичинки. Адже пуск нових зернових ємностей, здатних водночас умістити 22 тисячі тонн хлібних культур, дасть змогу підприємству, що торгує з компаніями країн Центральної Європи, постачає продукцію в Північну Африку, на Близький Схід, з державами Середземноморського і Чорноморського басейнів, розвантажувати щогодини 30 автомашин і приймати по 90 вагонів щодоби. З введенням в експлуатацію об’єкта добові відвантаження зерна на судна збільшаться до 20 тисяч тонн.
Зведений комплекс із чотирьох зерносховищ силосного типу, згідно з планами, буде «начинено» сучасним транспортним технологічним обладнанням продуктивністю 700 тонн на годину. Його мають намір купити в Нідерландах і Данії. Ємності нового зерносховища виготовить американська фірма SCAFCO. Для придбання транспортного технологічного обладнання датський банк дасть у кредит «Нібулону» 663 тисячі американських доларів. До речі, запланований для будівництва об’єкт має на меті вирішити ще одне завдання: уже змонтовано комплекс, що дасть можливість приймати зерно підвищених вологості та засміченості бур’янами. Від цих «хвороб» потерпають колосові в багатьох господарствах. Так, торік «Нібулон» відмовив постачальникам у прийманні майже 160 тисяч тонн сільгосппродукції, що не відповідала за якістю вимогам експорту. Оснащення термінала необхідним технологічним обладнанням дасть змогу доводити цю продукцію до експортних кондицій.
Під час урочистих заходів багато говорили про успіхи підприємства. Згідно з даними облдержадміністрації «Нібулон» за обсягами реалізації вийшов на друге місце в області — після Миколаївського глиноземного заводу. СП «Нібулон» — один з найбільших вітчизняних виробників і експортерів зернових та олійних культур. Саме йому належить дві третини від загальної кількості експортованої через Миколаївські порти сільгосппродукції. А за підсумками 2004/2005 маркетингового року обсяг реалізації зернових та олійних культур СП «Нібулон» становив 1,4 мільйона тонн на загальну суму 727 мільйонів гривень. Водночас підприємство саме обробляє понад 40 тисяч гектарів землі в чотирьох областях країни. Інтерес аграріїв, котрі охоче реалізують свою продукцію «Нібулону», Олексій Вадатурський пояснює так: «Ми даємо більш привабливі ціни для сільгоспвиробників регіону, тому вони переважно нам і здають продукцію». А в списку складових успіху підприємства загалом його керівник виокремив високу культуру виробництва (у цьому гості могли переконатися під час огляду зерноперевалочного комплексу. — Авт.) і бездоганну платіжну дисципліну (оплата день у день), відсутність хабарів, поборів і тіньових схем.
Власне, завдяки веденню чистого бізнесу «Нібулон» свого часу заручився довірою і з боку уряду, і міжнародних та вітчизняних фінансових структур. Такий приклад: у 1998 році в рамках програми «Проект розвитку експорту» «Нібулон» першим з вітчизняних аграрних підприємств одержав кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку — за підтримки Державного експортно-імпортного банку України під гарантії українського уряду. Тоді було закуплено сільгоспмашини іноземного виробництва: важкі трактори і грунтообробну техніку. Використання кредиту стало таким раціональним і ефективним, що МБРР відзначив роботу «Нібулона» як найуспішніший проект у рамках програми з розвитку експорту.
Цей успіх зміцнив довіру фінансових установ до діяльності підприємства. Протягом 2002—2003 років за підтримки Державного експортно-імпортного банку України й у рамках міждержавних угод про співробітництво між Україною та Канадою і між Україною та Данією «Нібулон» залучив 2 мільйони доларів і 1,2 мільйона євро для будівництва першої і другої черги перевантажувального термінала в Миколаєві. У результаті на березі Південного Бугу виросли два зерносховища-куполи обсягом по 50 тисяч тонн кожне. Їхнє оснащення дає можливість здійснювати пряму перевалку (вивантаження з залізничного транспорту)  п’яти—шести тисяч тонн зерна на добу, вивантажувати автотранспорт із «швидкістю» 600—700 тонн на годину з наступною перевалкою на судна.
Тому важко не погодитися з виконавчим директором Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку по Румунії, Молдові, Україні, Грузії та Вірменії Ігорем Подолєвим (під час його перебування першим заступником Укрексимбанку і проводилося кредитування «Нібулона»). «Будь-якому банкіру, —сказав він під час урочистостей, присвячених початку будівництва нового об’єкта, — завжди приємно бачити, як спрацювали гроші. Сьогодні я був сповнений почуття гордості, що в нашій країні є проекти, коли гроші приводять до такого значного економічного і соціального результату».