Ранкове засідання 22 червня
Дві названі теми пронизали ранкову роботу парламенту цього дня. Під час виголошення традиційних для середи депутатських запитів, заяв і повідомлень більшість представників фракцій і груп згадала про сумну дату нашої історії — 64-у річницю від початку Великої Вітчизняної війни, яка забрала життя кожного п’ятого нашого співвітчизника. Усі закликали пам’ятати уроки воєнного лихоліття. Народний депутат Олег Тягнибок закликав законодавців прийняти постанову Верховної Ради з огляду на рішення Львівської міськради про завершення впорядкування польських військових поховань 1918-1919 років на території історико-культурного заповідника «Личаківський цвинтар». 
Історія загальновідома: багато хто в Україні проти напису на цих похованнях лише польською мовою, а також не сприймає і саму суть цих написів. Депутат зі Львівщини цілком справедливо нагадав про домовленість на погоджувальній раді включити проект постанови до порядку денного, однак набрати для цього більшість голосів у сесійній залі так і не вдалося, проблема залишилася.
Порядок денний засідання спонукав парламентаріїв згадати про ще одні «воєнні дії» — зовсім недавні, коли деякі виборчі дільниці ставали схожі на місця проведення «бойових спецоперацій». Саме з огляду на уроки минулих президентських перегонів законодавці знайшли спільну позицію у внесенні змін до законодавства про найближчі парламентські вибори в Україні. З багатьох законопроектів на цю тему вибрали один — в авторстві Юрія Ключковського, Олега Зарубінського, Миколи Аніщука та інших. Керівники фракцій заздалегідь поставили підписи під відповідною постановою парламенту з цього приводу, яку сьогодні й було прийнято.
Доповідаючи узгоджений законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України», Юрій Ключковський ще раз застеріг, що цей політичний документ є «аполітичним» з огляду на інтереси різних партій і блоків, представлених у ВР. Тобто він не передбачає зміни виборчої системи, не торкається прохідного бар’єра партій і блоків на виборах тощо. Головне, зауважив доповідач, поставити законодавчі перепони для можливих порушень у виборчому процесі. Насамперед запропоновано унеможливити «технологію технічних партій» під час формування виборчих комісій на місцях. Своїх представників у цих комісіях передусім матимуть 12 партій і блоків, які утворили фракції у Верховній Раді. А вже потім, до певної розумної межі, у ці комісії буде введено представників інших партій і блоків. Передбачено також удосконалений механізм формування списків виборців і механізм голосування не за місцем проживання. В останньому випадку йдеться про горезвісні відкріпні посвідчення і ходіння із скриньками по домівках. Відкріпним посвідченням запропоновано надати статус документів суворої звітності. А вдома дозволити голосувати лише двом категоріям виборців — тим, які постійно не здатні самостійно пересуватися, і громадянам, які через травми, хворобу не здатні пересуватися тимчасово. Визнано за доцільне розширити перелік документів-відомостей на виборчих дільницях, що має ускладнити фальсифікацію результатів виборів, упорядкувано процедуру оскарження цих результатів тощо.
Попри попереднє узгодження документа представники деяких політичних сил у парламенті розкритикували його, а під час голосування фракція КПУ навіть не дала жодного голосу «за». Проте 258 народних депутатів проголосували документ за основу. Доручено до 1 липня врахувати внесені пропозиції і зауваження до нього і до 6 липня підготувати документ для розгляду в другому читанні.
Упродовж засідання представники деяких політичних сил неодноразово поверталися до ще однієї «миротворчої теми» — взаємин виконавчої і законодавчої гілок влади. Представник Народної партії закликав урядовців не втручатися у діяльність парламенту, а також назвав безпідставною низку звинувачень у ЗМІ на адресу керівника парламенту Володимира Литвина.
Після «гарячого» виборчого законопроекту законодавці розглянули кілька ратифікаційних законопроектів і включили до порядку денного для розгляду за скороченою процедурою низку документів, підготовлених переважно урядом.