Фракція «Наша Україна» висловлює своє занепокоєння з приводу великої загрози нашому суспільству, яку несе таке соціальне лихо, як наркотики. Нелегальна наркоманія — предмет тривоги і турботи для всього сучасного людства. Статистичні дані свідчать, що нелегальний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів щороку зростає небезпечними темпами, їх вживання набуває дедалі більших масштабів. Паралельно з небувалою швидкістю підвищується і рівень злочинності, пов’язаної з наркотичними засобами.
Епідемія цього страшного лиха щороку охоплює дедалі нові країни та регіони. Транснаціональні клани послідовно розширюють ринки збуту наркотиків. Тому координація дій у боротьбі з незаконним обігом наркотиків у європейському і світовому масштабі стає гострою необхідністю. Розв’язання цього завдання вимагає для України вироблення комплексної стратегії такої координації.
Гострота проблеми для України посилюється ще й тією обставиною, що попередня влада занехаяла роботу над комплексним вирішенням проблем наркоманії. Мало того, деякі її представники отримували свої брудні дивіденди від наркобізнесу.
Ми не маємо права забувати і про жертви цього лиха. Політика гуманізації у ставленні до осіб, що страждають на наркоманію, має бути пріоритетом і для медиків, і для правоохоронців. У багатьох країнах накопичено чималий конструктивний досвід вироблення механізмів попередження наркоманії, а стосовно наркоманів обрано принцип «лікування замість покарання».
Фракція «Наша Україна» закликає всі політичні сили сконсолідувати свою діяльність у боротьбі з наркоманією. Потрібні невідкладні кроки: приведення законодавства України у відповідність з міжнародними нормами, його адаптація до законодавства ЄС, а також налагодження ефективної співпраці з відповідними органами інших країн, міжнародними організаціями, посилення роботи громадських інститутів.
Закликаємо всіх парламентаріїв забути перед лицем всесвітнього лиха про наші політичні розбіжності і взятися до спільної роботи над подоланням наркоманії та її наслідків, щоб захистити майбутнє наших дітей.
Микола МАРТИНЕНКО,голова фракції.