Парламентарії вирішили відреагувати на падіння курсу долара та ревальвацію гривні на законодавчому рівні — на розгляді у Верховній Раді вже перебуває законопроект про забезпечення стабільного курсу української національної валюти.

«Нацбанк, власне, зіграв у піжмурки з 47-мільйонним населенням нашої країни, — вважає автор законопроекту, народний депутат України Олександр Фельдман. — Традиційно наші люди зберігають свої заощадження в іноземній валюті й за одну ніч стали біднішими. А підприємства-експортери тепер вимушені збільшувати експортну вартість товарів, щоб компенсувати втрати у гривнях при конвертації валюти. Враховуючи те, що близько 60% ВВП України становить експорт, проводити глибоку ревальвацію національної валюти, на мій погляд, недоцільно».

Поданий на розгляд парламенту законопроект передбачає, щоб Бюджетна резолюція (Основні напрями бюджетної політики на наступний рік), яка подається Кабміном для схвалення парламентом, а також основні засади грошово-кредитної політики, які розробляє Нацбанк, містили прогнозовані показники офіційного курсу гривні (середнього за рік і на кінець року) до вільно конвертованих валют. Для цього пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України, законів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», «Про Національний банк України» та інших нормативних актів. Відтак після прийняття цього закону штучні коливання курсу гривні стануть неможливими без прозорого, грунтовного обговорення вищим законодавчим органом держави.