Офіційна Москва звинуватила Україну в злочинній халатності — розбазарюванні російського природного газу, за їхніми мірками, на загальну суму 1,3 мільярда доларів.
Президент Віктор Ющенко «намилив потилицю» главам облдержадміністрацій за куці інвестиції і падіння економічного розвитку в регіонах.
Адвокати «Інвестиційно-металургійного союзу» оскаржили судове рішення про неправочинну приватизацію ВАТ «Криворіжсталь».
З понеділка по п’ятницю говорили про безпритульні мільярди. Звинувачення РАТ «Газпром» у тому, що з підземних газових сховищ фізично зник природний газ, який призначався для транзиту в Європу, знітили одних спостерігачів і збентежили інших. У минулому «Балансі» я назвав ці звинувачення нісенітницею, розуміючи, що йдеться про тривіальний політичний шантаж. Адже озвучувалися обсяги (7,8 млрд. куб. м), які зберігаються як буферні для транспортування на Захід комерційного палива. Можна змінити походження цього газу з українського на російське (що цілком ймовірно і сталося, коли нас звинувачували у несанкціонованих відборах. — Авт.), але не вкрасти. Як, зрештою, неможливо ідентифікувати і «національність» палива. Тож, даруйте, дотепер не вірю заявам про зникнення російського газу. А той факт, що дійшло до погроз підняти розцінки на нього до 160 доларів за тисячу кубометрів за наявності міждержавної угоди про умови транзиту до 2013 року (і ще більше десятка угод), як на мене, свідчить лише про незграбність нашої дипломатії у переговорному процесі. Ще невідомо, в який спосіб і за якою ціною нам доведеться росіянам повертати безпритульні мільярди кубометрів газу. Туркменський газ до кінця року, одержуватимемо за старими цінами, однак це не усуне наявного газового дисбалансу, який виправлятимуть коштом споживачів. НАК «Нафтогаз України» та НКРЕ вже заявили про гостру потребу підвищити вартість природного газу на внутрішньому ринку принаймні на 25 відсотків. А заразом — на 20 відсотків і вартість електроенергії. В уряді до такої заяви ставлення неоднозначне. Це спричинить черговий стрибок тарифів на житлово-комунальні послуги, а також ланцюгову реакцію подорожчання товарів продовольчої групи, передусім цукру, хімічної продукції.
Можна не сумніватися, що найменше постраждають найнезаможніші та найбагатші верстви населення. Першим допоможуть урядові дотації, а останні навряд чи помітять зростання цін. Удар на себе, як завжди, прийме середній клас українців, який вже становить основу нашого суспільства. Схожий розклад постраждалих можна чекати і на галузевому рівні після незрозумілого тримісячного мораторію на подорожчання ресурсної бази гірничо-металургійного комплексу.
Такі роздуми на тижні перервали парламентські слухання, які довго з’ясовували, на якому рівні нині перебуває енергетична безпека і ефективність державного управління ПЕК? А звіт глави КРУ Миколи Сивульського про роботу за два останні роки монополістів на кшталт «Нафтогазу України» або ДП «Газ України» дав на це цілком вичерпну відповідь: на рівні хатнього плінтуса. Бо захищалися не так суспільні, як приватні, корпоративні, інтереси, про що свідчать збитки держбюджету на 11 мільярдів гривень і низка кримінальних справ, які виникли на грунті посередницької діяльності «Росукргазу». Безпритульним мільярдам завжди є місце на корпоративному рівні. Так, середня заробітна плата у газових монополістів значно вища за плінтус.
Президент країни Віктор Ющенко влаштував «розбір польотів» з головами облдержадміністрацій, бо причинно-наслідковий зв’язок між скороченням темпів економічного зростання і виконанням соціальних програм стає виразним, як червнева засмага. На Тернопіллі за підсумками п’яти місяців найбільше в Україні проблем з темпами виробництва
(-15,6) — і ось вже лікарів змушують іти в неоплачувані відпустки, а влада шукає безпроцентні кредити для виплати підвищених заробітних плат. Проти підприємств, яких СБУ «покликала» з тіні, білими видаються навіть негри. Голова СБУ Олександр Турчинов вважає, що внаслідок неправомірного відшкодування ПДВ минулого року базу валового внутрішнього продукту (ВВП) номінально завищили щонайменше на 30 мільярдів гривень. І це схоже на правду, оскільки ще тиждень тому уряд не міг звести балансу з цього виду податку. Це також безпритульні мільярди. Вони завдають суспільству нищівної шкоди навіть не тому, що вкрадені, а тому, що змушують усіх нас жити у віртуальному світі.
Чесно кажучи, я з гордістю думав про свою країну. Бо мало яка інша держава наважилася б провести світовий інвестиційний форум під девізом «Відкрий Україну». Саме тоді, коли «Інвестиційно-металургійний союз» оскаржує рішення Господарського суду столиці про незаконність приватизації активів «Криворіжсталі». Саме тоді, коли в країні так багато безпритульних мільярдів, а інвестицій катастрофічно бракує. Саме тоді, коли підписувати меморандум про гарантії прав власників зголошуються навіть не всі у законодавчому органі влади. Утім, що маємо, те маємо, а чого не маємо, то вже ніяк не продамо.