Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція) днями була ратифікована 10-ю країною Європи і 1 серпня вступає в дію. Україна документ підписала ще в 2011 році, взявши на себе зобов’язання привести національне законодавство та практику у відповідність до вказаних положень.

Міжнародна організація «Лобіювання європейських жінок» розпочала загальноєвропейську кампанію «Дій проти зґвалтування! Використовуй Стамбульську конвенцію», яку підтримав і український партнер — центр «ЛаСтрада-Україна».

— Наша мета полягає у всебічному сприянні набранню чинності Стамбульською конвенцією. Це забезпечить унормування нового визначення поняття сексуального насильства. А головне, нові положення нададуть змогу карати винних не адміністративно, а кримінально, а постраждалі матимуть можливість отримати всебічну допомогу, — заявила президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «ЛаСтрада-Україна» Катерина Левченко.

За даними МВС, протягом 2009—2011 років до правоохоронних органів надійшло понад сім тисяч заяв про вчинення зґвалтування, при цьому лише щодо 2071 із них порушено кримінальні справи, ще менше дійшло до суду. Дивно, проте за 2013 рік таких даних Міністерство внутрішніх справ взагалі не має, а за 2012-й вони неповні.

— На жаль, наше суспільство і правова система на місцевому рівні створили умови, коли жінки просто мовчать і не звертаються до міліції. Чи то через страх, чи осуд оточення, проте ці жертви не можуть отримати жодної допомоги. Держава повинна сприяти введенню в дію Стамбульської конвенції і бути готовою не лише на правовому та суспільному, а й на матеріальному рівні, — наголосила голова підкомітету з питань гендерної рівності Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Ірина Луценко.

Наразі Кримінальний кодекс України, на думку експертів, містить застаріле визначення зґвалтування, обов’язковою складовою якого є застосування фізичного насильства (або погроза його застосування). Проте набрання чинності конвенцією та відповідними змінами до неї в українському законодавстві дадуть точніше визначення, де фізичне насильство буде обтяжливою обставиною, а не головною умовою.