Сказати, що сесія Чернівецької обласної ради, яка відбулася наприкінці минулого тижня, не обіцяла сюрпризів, не можна. Голова облради Олександр Смотр, який пересидів у своєму кріслі голів облдержадміністрації Теофіла Бауера, Михайла Романіва, а тепер збирався пересидіти Миколу Ткача, під тиском депутатів написав заяву про дострокове складання повноважень. Проте ця заява у Смотра не перша, а тому особливої віри йому не йняли, аж допоки вступним акордом сесії не стало її озвучення перед близько сотнею депутатів, що зібралися. Далі все мало йти за підготовленим на цей випадок сценарієм: раду мав очолити заступник Смотра Олександр Грушко. Що, в принципі, нічого у раді, яка раз-по-раз оглядається на виконавче крило чернівецького будинку з левами, не міняло. Конфігурація обласної влади, у принципі, залишалася старою. Розвою самоврядування такий чендж не обіцяв. Депутати потрібної більшості були пропрацьовані, Грушку залишилося зачитати нудну доповідь про розвій демократії та перебудови в Україні, про свої амбіції на посаді голови ради та її роль у революційному процесі.
Проте наступна подія викликала у залі шок. Депутат Василь Мельник вийшов на трибуну і заявив, що наразі у області, яка пасе задніх в Україні за всіма економічними показниками і є великим боржником із зарплати, потрібний голова облради із задатками лідера, конкретний, потужний, амбіційний керівник, здатний підсилити молоду виконавчу гілку влади. І такий є, заявив Мельник, це нинішній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Румунії, екс-голова облдержадміністрації Теофіл Бауер, за якого область входила до чільної четвірки. До нього, за словами Мельника, група депутатів звернулася із проханням очолити раду. Ця пропозиція викликала оплески у сесійній залі, куди невдовзі зайшов Теофіл Бауер, який щойно прибув з Румунії. Далі, після відбуття процедурних питань і відповідей Бауера на запитання депутатів, одні з яких підтримували екс-губернатора, а інші звинувачували в авторитаризмі, відбулося голосування, на яке намагалися впливати у різний спосіб.
Заступник голови ОДА Борис Баглей, котрий не є депутатом, навіть забрався на трибуну без дозволу зібрання і в образливій формі намагався вчинити тиск на можливий вибір більшості. Те само робили і деякі керівники райдержадміністрацій, ставленики вищезгаданого чиновника. Влада є влада, і її вплив невідворотний. Хоча окрім задавнених особистих образ, молодий заступник нинішнього голови ОДА Миколи Ткача нічого закинути Теофілові Бауеру не зміг. Депутати пригадали, що саме Бауер був чи не єдиним головою облдержадміністрації в Україні, який в інтерв’ю ЗМІ відкрито виступив проти відставки нинішнього Президента Віктора Ющенка з посади прем’єр-міністра. «Це відкине Україну на десятиліття назад», заявив тоді Бауер. Також на пам’яті мешканців області винищувальна війна ласих на буковинські багатства есдеків проти непокірного Бауера. Але тепер декому в обласній владі, хто воліє загравати з нинішніми і колишніми соціал-демократами, аніж говорити правду, згадувати це невигідно. Більше того, опонент Бауера Олександр Грушко наразі є членом СДПУ(о), бо, за словами секретаря обкому партії Василя Забродського, він на час голосування заяви про вихід ще не подав. Та й сам Грушко на запитання когось із депутатів, у якій партії він є або був, після тривалої паузи зізнався: у соціал-демократичній...
Ось такі викривлені дзеркала містечкової політики.
Що ж, минула сесія переможця не визначила, за кандидатуру Олександра Грушка проголосували 44 депутати, за Теофіла Бауера, якого з відомих причин два роки не було у сесійній залі, — 36. Через відсутність необхідної кількості голосів у обох розв’язку перенесено на наступну сесію, котра відбудеться у четвер, 23 червня. Бауер, який працює в українській амбасаді в Румунії, вважає, що такий результат є достойним і свідчить, що його справи ще пам’ятають.
У тому, що відбувалося на сесії, є ще одна цікава деталь. Чи не більшість у ложі преси, з якою, на твердження соціал-демократів об’єднаних, за тодішньої влади у Бауера були конфлікти, цього разу вголос заявляла, що хоче перемоги екс-голови. Чому так мало часу знадобилося нинішнім у чернівецькому будинку з левами, щоб журналісти могли так категорично порівнювати, сказати важко. Що б там не було далі, але поява на теренах області такого важковаговика, як Теофіл Бауер, підняла політичний тонус Буковини. На переговори з прибульцем потяглися лідери інших гілок влади і сильних партій.