Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України
Українське село, справедливо назване колискою нашої нації, знову перед небезпекою згубних експериментів. Через оголошення деяких населених пунктів неперспективними свого часу зникло багато історичних поселень, малих і середніх сіл. Уже в нові часи ці злочинні експерименти було продовжено. Земельна реформа, закриття лікарень, шкіл, бібліотек, клубів, ліквідація колективних господарств, ліквідація автобусних маршрутів породили безробіття, деморалізацію, роз’єднання сільських громад, тяжкі демографічні наслідки. Зупинено механізацію трудомістких процесів, впровадження нових технологій, натомість селян змушують повертатися до прадідівських методів господарювання. Тваринництво як великотоварну конкурентоспроможну галузь знищено. Людям стали недоступними звичайні побутові послуги, книга, медична допомога, сільська торгівля занепала. Попередній режим, по суті, вів до знищення села.
На жаль, розорення села і сільських громад планується і нині. Задумана адміністративно-територіальна реформа сліпо наслідує західні підходи до організації устрою місцевої влади і не враховує ні особливості поселенської мережі, ні українські традиції, ні уроки недалекого минулого, коли експерименти з укрупненням господарств і сільських рад тільки погіршували життя селянина. Для таких змін немає ні економічних, ні фінансових, ні соціальних умов.
Сільські бюджети бідні, в основному дотаційні, і сподіватися в умовах розвалу економіки на їхнє швидке наповнення — недозволена ілюзія. Навряд чи можна здійснити плановане інвестування села, якщо навіть у більш-менш благополучні галузі держава не здатна залучати серйозні інвестиції, зокрема внутрішні. Віддаляти від села медичні, освітні, культурні заклади більш ніж безвідповідально.
Фракція соціалістів, яка свого часу була ініціатором закону про пріоритетний розвиток села, багато зробила для збереження сільської освітньої мережі, усвідомлюючи відповідальність перед народом і майбутнім України, вважає передчасними і непідготовленими нові адміністративно-територіальні експерименти. За руйнуванням укладу села неминуче постануть невідворотні економічні, моральні, соціальні, демографічні наслідки, його занепад.
Соціалісти, будучи складовою частиною урядової коаліції, пропонують зупинити ці експерименти над селом і селянами, здійснити реальні заходи з виведення сільської економіки та інфраструктури зі ступору, в який його кинула нерозумна політика попередньої влади, і тільки на цій основі з урахуванням наших традицій і можливостей здійснювати реформу адміністративно-територіального устрою. Реформи повинні не добивати село, а піднімати його, стимулювати його розвиток, дати селянинові вільно працювати, нагодувати державу, користуватися багатствами і надбаннями сучасної цивілізації, відродити у нього впевненість у завтрашньому дні.
Олександр МОРОЗ,керівник фракції СПУ.