Якщо моя дружина працювала на роботах, передбачених списком №1, 3 роки і 3 місяці та на роботах, передбачених списком №2, 5 років і 1 місяць, то як їй має нараховуватися пенсія?
Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО.
Чернігівська область.
 
Відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», жінкам, які мають не менш як 15 років загального стажу роботи, у тому числі 7 років і 6 місяців на роботах, передбачених списком № 1, пенсії за віком призначаються після досягнення 45 років.
Жінкам, які мають не менше 20 років стажу роботи, у тому числі не менше 10 років на роботах, передбачених списком № 2, пенсії за віком призначаються після досягнення 50 років.
У вашої дружини пільговий стаж становить: 5 років і 1 місяць — за списком № 2 та 3 роки і 3 місяці — за списком № 1. Тобто немає повного стажу роботи ні за списком № 1, ні за списком № 2. У такому разі пільговий стаж можна підсумувати. При цьому період роботи за списком № 2 не можна зарахувати до роботи за списком № 1, а можна врахувати лише період роботи за списком № 1 до роботи за списком № 2. В результаті всього стажу роботи за списком № 2 — становитиме 8 років і 4 місяці.
У тих випадках, коли працівники не мають повного пільгового стажу роботи за списком № 2, але мають не менше половини такого стажу, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи — жінкам. Тобто за наявності 8 років роботи за списком № 2 пенсійний вік для жінок зменшується на 4 роки, і пенсія може бути оформлена при досягненні ними 51 року.
Володимир МАКСИМЧУК,заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.