54 роки тому Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про статус біженців, визнавши існування окремої категорії людей, що потребують особливого міжнародного захисту, — біженців. А 4 грудня 2000 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 червня Міжнародним днем біженця.
На жаль, події, які відбулися за останні півстоліття, підтвердили необхідність концентрації міжнародних зусиль для вирішення проблем біженців. Війни, зміни політичних режимів та державних формувань, локальні конфлікти на міжнаціональному та міжрелігійному ґрунтах, економічні негаразди в різних частинах світу призвели до зростання кількості осіб, що шукають притулку. Проблема біженців стала невід’ємною частиною сучасної глобальної політики. Слово «біженець» вкоренилося у свідомості мільйонів людей, ставши синонімом страждань, незахищеності, попрання основних людських цінностей.
Не обминуло це явище й Україну. З розпадом колишнього Радянського Союзу загострилися десятиліттями існуючі проблеми, породжені тоталітарним режимом. Локальні конфлікти та збройні протистояння буквально зірвали з місць сотні тисяч громадян колишніх республік РРФСР. Придністров’я, Грузія, Чечня, Азербайджан, Вірменія, Ірак, Афганістан, Палестина, країни Центральної Африки — ось далеко не повний перелік держав, з яких до нас прибували біженці в пошуках притулку. І Україна їх прийняла, прийняла гостинно, попри те, що і для її громадян це були непрості часи політичного та економічного становлення молодої держави.
Через своє геополітичне становище та сусідство з високорозвиненими країнами Європи Україна стала привабливою не тільки для шукачів притулку, а й економічних мігрантів зі Сходу, котрі залишали свої країни в пошуках кращого життя.
Ставши на шлях європейської інтеграції та орієнтуючися на загальносвітові цінності у сфері захисту прав людини, наша держава доклала значних зусиль для створення дійового механізму захисту прав біженців. Ще у 1993 році було прийнято Закон України «Про біженців», який поклав основу для подальшого розвитку національного законодавства у цій сфері. 2001 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про статус біженців 1951 року, чим на міжнародному рівні підтвердила своє прагнення захищати права біженців та створити їм гідні умови для проживання в нашій державі.
У 2005 році, коли вся світова спільнота відзначає цю подію, можна з упевненістю констатувати, що в нашій державі успішно завершується формування законодавства у сфері захисту прав біженців. І це законодавство в цілому відповідає найсуворішим вимогам міжнародного права та зобов’язань держави у цій сфері. Події, що відбулися під час виборів Президента України В. Ющенка, засвідчили, що український народ хоче жити в демократичній, європейській державі, де поважають права як своїх громадян, так і іноземців.
Цього дня ми висловлюємо особливі сподівання, що зусилля України, зусилля всіх гілок влади, неурядових організацій громадськості породять упевненість усіх категорій мігрантів у тому, що їх права захищені і вони перебувають у справді європейській державі — Україні.
Геннадій УДОВЕНКО,голова комітету.