Футбол. Чемпіонат країни. 30-й тур. 16 червня.
«Шахтар» — «Динамо». 3:2. 25 500 глядачів. Голи: Бєлік, 45+3, Жадсон, 56, 90+3 — Рінкон, 69 (п), Клебер, 84. Вилучено Родріго («Динамо», 70, два попередження), Матузалема («Шахтар», 75, за удар ногою суперника, який не володів м’ячем).
«Таврія» — «Волинь». 4:1. 7 300. Жуніор, 21, Козоріз, 27, Ковпак, 89, Одинцов, 90+2 — Сачко, 33. Вилучено Тришовича («Волинь», 64, два попередження). На 50-й хвилині Едмар («Таврія») не реалізував пенальті.
«Закарпаття» — «Іллічівець». 1:0. 5 500. Надь, 65. Вилучено Мазуренка («Іллічівець», 82, два попередження).
«Кривбас» — «Чорноморець». 0:0. 3 000.
«Металіст» — «Дніпро». 0:2. 6 000. Єзерський, 30, Назаренко, 64.
«Оболонь» — «Металург» Д. 1:1. 600. Терещенко, 85 (п) — Шищенко, 66.
«Арсенал» — «Ворскла». 2:0. 950. Окодува, 56, Мізін, 86 (п).
«Металург» Зп — «Борисфен». 2:1. 3 000. Каракевич, 4, Модебадзе, 84 — Лісовий, 64.
Підсумкова таблиця
Бомбардири: Олександр Косирін («Чорноморець») — 14 м’ячів, Сергій Закарлюка («Іллічівець»), Василь Сачко («Волинь»), Брандао («Шахтар»), Андрес Мендоса («Металург» Д) — по 12.
Перед завершальним туром зоставалося нерозв’язаним одне питання: кому виступати в Кубку УЄФА —»Дніпрові» чи «Іллічівцеві»? Конкурентів розділяло лише очко. Дніпропетровці виграли в Харкові, маріупольці програли в Ужгороді. От і все...
Після матчу в Донецьку президент київського клубу Ігор Суркіс підтвердив інформацію, що Йожеф Сабо залишає команду: «Я можу вам відверто сказати, що матч із «Шахтарем» був останнім для Йожефа Йожефовича на посаді головного тренера «Динамо». З наступного сезону колектив очолюватиме Леонід Буряк».
Саму гру Ігор Суркіс чомусь назвав історичним завершенням сезону. А перемогла, як на нього, команда, котра сьогодні сильніша. Хоча додав, що «Динамо» в цьому матчі могло зіграти принаймні внічию і навіть виграти...
Чи принесе користь динамівцям зміна на тренерському містку? Як кажуть, поживемо — побачимо. Хоча ставлення динамівських вболівальників до такого рішення керівництва клубу далеко не однозначне. Є у нього і прихильники, і чимало таких, хто не схвалює ту зміну.
Тепер кілька слів про тему, яку з усіх сил намагаються нав’язати прихильникам футболу в нашій країні. Широкому загалу добре відомо про совкову ностальгію в Донецьку. А тут ще поборникам так званого об’єднання українського чемпіонату з російським настрою додала заява президента московського ЦСКА Євгена Гінера. Він також не приховує симпатії до такого проекту. Хоча нічого конкретного не обіцяв. Це й не дивно, бо аналогів у світовому футболі ще не траплялося.
Постає цілком природне запитання: коли ми полишимо ті нерозумні намагання приєднатися до когось, під чиюсь руку? Це навіть не смішно, а сумно. Адже принизлива меншовартість так і пре з усього цього. Пригадується період агонії хваленого союзного чемпіонату. То на матчі «Динамо» (Київ) — «Спартак» (Москва), між іншим, приходили лише зо дві тисячі глядачів.
Отож, либонь, варто ліпше серйозно подумати, як зробити свій чемпіонат зі справжньою конкуренцією за чемпіонство чотирьох-п’яти клубів. Знайти для цього кошти і прийняти відповідні сприятливі закони. Як це робиться у цивілізованих державах.
На післяматчевій прес-конференції запитання про об’єднання нав’язали також Мірчі Луческу. Ось як на цю маячню відреагувала розумна людина:
— Мусимо в себе створити чемпіонат, котрий гідно конкурував би з першостями таких країн, як Англія, Італія, Іспанія...
Коментарі, гадаю, зайві.