У Полтаві біля пам’ятника Тарасу Шевченку стартувала піша хода «Проща до Великого Кобзаря». Організували її обласний громадський Шевченківський комітет і крайовий осередок «Молодої Просвіти». Захід приурочили до 153-ї річниці перепоховання поета в Україні. Тож саме 22 травня мандрівники планують вклонитися його могилі на Чернечій горі під Каневом. За тиждень шестеро чоловіків віком від 18 до 46 років мають пройти пішки майже триста кілометрів.

Кобзаря Віталія Мороза, журналіста й історика Вадима Джувагу, педагога Антона Нестеренка, активіста козацького руху Юрія Щербаня, поета і художника Сергія Коломійця та студента Агахана Абасова супроводжуватиме мікроавтобус. Тож у екстреному випадку учасник ходи може скористатися цим транспортним засобом.

За словами керівника проекту Володимира Степанюка, його ініціатори ставили перед собою не спортивну, а просвітницьку мету. По дорозі учасники ходи відвідають населені пункти, де зустрічатимуться з людьми, показуватимуть їм пересувну виставку дитячих малюнків на тему Шевченкіани, розповідатимуть про найзначущіші періоди життя і творчості Кобзаря. Вісімнадцятирічний першокурсник Полтавського музичного училища Агахан Абасов — азербайджанець за національністю. «Я вже 17 років живу в Україні, — розповідає він, — і дуже поважаю Шевченка як лідера нації. Тому й вирушив у цей похід».

Полтава.

Учасники ходи біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Полтаві. 

Фото автора.