«Крим роздали, а де ж усі були? Майже все, що приймалося автономією протягом останніх років щодо відчуження земель, виявилося незаконним. Ми вам показали, як і що потрібно робити в земельному питанні, тому тепер повчань і ніяких бригад на півострові не буде. Ви займаєтесь цією проблемою, і якщо не вирішите її самостійно, до вас будуть прийматися такі ж заходи, як до прокурорів, котрі не забезпечили законність на цій ділянці роботи», — заявив колегам Генпрокурор країни Святослав Піскун в Сімферополі на засіданні відомчої колегії в Прокуратурі Криму.
Підсумовуючи роботу з початку року й перевірку дотримання земельного законодавства на Південнобережжі, відзначено: чимало регіональних прокурорів неналежно здійснюють контроль за рішеннями місцевих влад у сфері земельних і міжнаціональних питань. Тож кількість порушень (не лише чиновників, а й контролюючих органів) вимірюється тисячами, а збитки держави — десятками мільйонів. Найпроблемнішими районами залишаються Партеніт і Феодосія, Ялта і Сімферополь, Судак і Алушта, де жоден контролюючий орган не проводив перевірку дотримання земельного законодавства більше року. Кримський прем`єр Анатолій Матвієнко теж відзначив, що всілякі контролери, зокрема й прокурори, заплющують очі на порушення: «Де щука, коли кримський карась не те що дрімає — хропе?»
Прокурори півострова заявили: автономії вже повернуто 856 га землі. Та виявилося, що йдеться про опротестовані рішення, а реально повернуто менше половини з цих гектарів.
... Генпрокуратура України порушила кримінальну справу за фактом продажу Гаспринською селищною радою 6 га землі на території пам`ятки садово-паркового мистецтва «Харакс» і збирається закрити єдиний на Південнобережжі ялтинський «Макдональдс».
Як повідомила заступник генпрокурора країни Тетяна Корнякова, під час перевірки в Ялті опротестовано рішення на забудову земельних ділянок, даних місцевою владою підприємствам «Макдональдс», «Вернісаж», «Червона калина». Лише за останні два тижні в цілому по Криму Генпрокуратура опротестувала 655 рішень, з яких задоволено 489. До державної та комунальної власності повернули 198 га земель, вартість яких за комерційними цінами становить майже 900 млн. (!) грн. Кожне третє порушення скоїли чиновники. Загалом на півострові сьогодні розслідується 50 кримінальних справ щодо порушень земельного законодавства. До відповідальності притягнуто 1072 (!) держслужбовці. Держбюджетові відшкодовано 10,5 млн. грн.
— В 2003 році у ході перевірок по землі було зроблено чимало. Та наступного року практично всі резонансні кримінальні земельні справи закрили. Приміром, стосовно Нікітського ботанічного саду, де донецькій фірмі надали ділянку, обгороджену бетонним парканом. Сьогодні більшість кримінальних справ перебуває на стадії, коли винним будуть пред`явлені звинувачення. Всі названі цифри з фактів зловживань і збитків, завданих державі ділками земельного ринку, відповідають дійсності. Жодних приписок з боку прокуратури немає. А голів узбережних міст і селищ можна повернути в рамки законодавчого поля, незважаючи на те, що Південнобережжя вважають окремою планетою, на якій закон практично не працює, — наголосила Т. Корнякова.
Голова ВР АРК Борис Дейч зізнався: «Треба чесно, дивлячись в очі одне одному, визнати, що далеко не все в земельному питанні робилося так, як треба. Але сьогодні потрібно доводити всі початі справи по землі до кінця. Крім того, необхідно переглянути кадрову політику в Криму на всіх рівнях влади й управління. Проблему потрібно не «зачиняти на замок», сподіваючись, що земельне питання вирішиться саме собою. Її треба вирішувати швидко. Від цього залежить майбуття Криму».
 
Крим.