Український державний хіміко-технологічний університет — єдиний спеціалізований вищий навчальний заклад, що випускає спеціалістів для хімічної галузі. Йому виповнилося 75. Про досягнення та проблеми університету та технічної освіти взагалі наша розмова з ректором УДХТУ Михайлом БурмІстром.

— Хімія — виробнича сила. Підраховано, щотижня у світі синтезується не менш десяти тисяч нових речовин. Їх більше, ніж людина має від природи. Вони створюються і в 
УДХТУ?
— Побувайте на нашій виставці наукових досягнень і переконайтеся. На ній представлено діючі розробки та сполуки, що використовуються у різних галузях. Це доробок студентів, викладачів та вчених ВНЗ.
— Чи готова, на вашу думку, система вищої освіти України до вступу в єдиний європейський простір?
— У результаті проведення реформування «під Європу» не повинна зруйнуватися національна різноманітність національних освітніх систем. Не раз наголошувалося, що мета Болонського процесу — зближення, взаємне збагачення, приведення до однакових одиниць вимірів. Але ці постулати є декларативними, а реальності реформи неминуче ведуть до уніфікації освітніх систем. Тому найважливіше в цій реформі — обережність, здатність знайти «золоту середину», не впадаючи у крайнощі.
— Якою ви бачите освіту після її реформування?
— По-перше, кардинально зміниться її парадигма: не людина вчить, а людина вчиться. По-друге, вступивши до одного ВНЗ, студент отримає можливість вибирати свою «траєкторію» навчання під керівництвом викладача-наставника. Тобто частину кредитів свого додатку до диплома він може отримати в одному вузі, а другу, третю тощо — в інших. Водночас можливе вивчення окремих курсів дистанційно.
— Ви задоволені тим, як працевлаштовуються випускники вашого університету?
— Для хіміків-технологів та механіків проблеми немає. Їх приймають практично на всіх підприємствах галузі. Але не треба далеко їхати — тільки на Дніпропетровщині понад 50 виробництв хімічного напряму потребують наших фахівців.
— Михайле Васильовичу, чим запам’яталося вам святкування 75-річчя УДХТУ?
— Такі урочистості спонукають відкинути всі клопоти та приїхати до рідної альма-матер. Окрім випускників, гостями ювілею стали представники МОН України, районної, міської та обласної влади. Мене дуже потішив той факт, що наші студенти разом з наставниками щиро відгукнулися на заклик влаштувати свято молодості, створили атмосферу піднесення та згуртованості. Поруч з ними ветерани почуваються молодими...
 
Дніпропетровськ.