Уже п’ятнадцять років український художник Анатолій Марчук живе і працює в німецькому місті Куксхафені, що на березі Північного моря. За цей час Марчук став своєрідною знаменитістю міста, екзотичним штрихом цього північнонімецького приморського ландшафту.
Мабуть, це приємно — бути єдиним талановитим чужоземцем серед німців! Але Марчукові, здається, трохи набридло бути єдиним. «Нас багато!» — сказав сам собі Марчук і влаштував у Куксхафені виставку під назвою «Мистецтво вільної України», де представив, окрім своїх, роботи ще сімох українців. Дехто з них мешкає в Німеччині, дехто — вдома. Це Іван Пилипенко, Наталя Метьє-Цимбалюк, Василь Федорук, Микола Кочубей, Олександр Острогляд, Борис Негода та Михайло Вайнштейн. Марчук вважається засновником нового стилю в образотворчому мистецтві, який дістав назву аванреалізм. Інші художники — хто неоімпресіоніст, хто експресіоніст, а хто просто хороший майстер. Німцям — сподобалося.
Виставка відбулася за підтримки наших всесвітньо відомих боксерів — братів Віталія та Володимира Кличків і була присвячена нашій незалежності. Своїми роботами художники показали, як вони розуміють це слово і що воно означає саме для них. Організатором з німецького боку був прес-секретар організації «Зідлюнггезельшафт Куксхафен» Ральф Козак. Саме завдяки підтримці цих людей Німеччина ще раз почула про Україну і талановитих українців.