Ранкове і денне засідання 15 червня

На початку засідання було проголошено низку депутатських запитів та заяв. Зокрема, народні депутати Іван Рішняк (фракція Народної партії) та Микола Сидоренко (фракція УНП) висловили стурбованість ситуацією, що складається на ринку зерна України, бо досі не підписано угоди між зернотрейдерами і виробниками зерна, а запропоновані урядом закупівельні ціни на зерно фактично є збитковими для селян. Вадим Гуров (фракція «Єдина Україна») заявив, що аналіз ситуації в гірничо-металургійному комплексі свідчить про те, що найближчим часом ця бюджетонаповнювальна галузь може перетворитися на збиткову. Щоб запобігти цьому, він запропонував запровадити мораторій на підвищення залізничних тарифів та цін на електроенергію і газ. Василь Гуреєв (фракція ПППУ) закликав депутатів повернутися до проблем суднобудівної галузі, тому що необхідні для стимулювання розвитку галузі рішення були зупинені під час ухвалення змін до бюджету на 2005 рік.

Затим народні депутати перейшли до обговорення порядку денного. Микола Рудьковський (СПУ), обгрунтовуючи потребу ухвалення законопроекту «Про порядок примусового відчуження об’єктів права приватної власності у власність держави (націоналізацію)» зазначив, що насамперед необхідність його ухвалення випливає з Конституції України, яка встановлює, що примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів спільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Законопроект передбачає, що рішення про націоналізацію має ухвалюватися Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів. Ще один, радикальніший, варіант законопроекту «Про порядок примусового відчуження об’єктів права приватної власності у власність держави (націоналізацію)» запропонував народний депутат Петро Симоненко (автори законопроекту народні депутати П. Симоненко, О. Ткаченко, В. Сіренко (КПУ).

Під час обговорення перший заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Демьохін зазначив, що комітет пропонує прийняти обидва законопроекти за основу і доручити профільному комітету розробити один документ. На його думку, потрібно чіткіше виписати поняття, що таке «суспільна необхідність» та механізм відшкодування за об’єкти, що націоналізуються. Голова Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Гуренко зазначив, що ці два законопроекти аж ніяк не суперечать один одному, оскільки один закон рамковий, а другий — уточнює процедуру приватизації в конкретних випадках. І хоча комітет зійшовся на тому, щоб підтримати у першому читанні законопроект, запропонований П. Симоненком, він висловив пропозицію, щоб народні депутати підтримали обидва законопроекти у першому читанні. Проте, як показало голосування, народні депутати поки що не готові підтримати законопроекти, які передбачають націоналізацію підприємств та галузей економіки: на підтримку проекту закону, внесеного М. Рудьковським, висловилися лише 136 народних депутатів, проект П. Симоненка підтримали лише 107 народних депутатів. Оскільки обидва законопроекти було відхилено, то найближчим часом націоналізація поки що не загрожує.
На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав із днем народження народних депутатів Віктора Балогу і Дмитра Святаша.