Офіційна Росія продовжує звинувачувати Україну в незаконному вилученні російського газу із розташованих на території України підземних газосховищ у 2005 році. Як вважає Москва, ця цифра становить 7,9 млрд. кубометрів газу. І якщо Київ погодиться з цим, то Україні доведеться заплатити 1,4 млрд. доларів.
Однак представники «Газпрому» і «Нафтогазу України» поки що не дійшли остаточної згоди. Думки розійшлися. Так, заступник голови правління «Нафтогазу України» Юрій Немченко заявив, що «ми пред’явили «Газпрому» акти звірки, котрі підтвердили наявність у підземних сховищах України 7,9 млрд. кубометрів газу, належних «Газпрому». Але, схоже, в Москві з цим доказом не погодилися. Ситуація в україно-російських відносинах у газовій сфері близька до міжурядового конфлікту.
Офіційну позицію стосовно газового непорозуміння між двома країнами озвучив президент Росії Володимир Путін. Виступаючи на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, він підкреслив, що «ми, природно, не вимагаємо завтра ж виплатити борг, але фахівці мають розв’язати цю проблему».
Схоже, що Росії все ясно. Мало того, Кремль став погрожувати Києву санкціями. Україні доведеться купувати російський газ за цінами Євросоюзу — 180 доларів за тисячу кубометрів (нинішня ціна — 60). «Газпром» розраховує, що український борг буде зарахований як плата за транзит російського газу територією України в 2005 році. А вчора голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив про збільшення планованої пропускної спроможності Північно-Європейського газопроводу з 20 до 55 млрд. кубометрів на рік. Тобто газ піде в Європу, минаючи територію України.
Ще «Газпром» прагне монополізувати постачання туркменської нафти в Україну. Експерти вважають, що безпрецедентний газовий тиск на Київ виник лише з однієї причини — Росія бажає отримати доступ до управління газотранспортною системою України. Саме для цих цілей Москва лобіює створення спільного газотранспортного консорціуму, де вона гратиме визначальну роль.
 
Москва.