Нам важливо не сподіватися лише на моду на Україну, а багато працювати, розвиваючи і власну економіку, і економічне співробітництво з європейськими країнами. Саме тому Україна зацікавлена у системній і послідовній співпраці з Чехією. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Президентом Чеської Республіки Вацлавом Клаусом, котрий нині перебуває з офіційним візитом у нашій державі.
Вітаючи високого гостя, глава українського парламенту заявив, що віднині «відновлено політичний діалог між двома країнами», частиною якого є дружні відносини між парламентами України і Чехії. В. Литвин висловив переконання, що міжпарламентські взаємини, доповнені співпрацею на рівні профільних комітетів і груп дружби, будуть ефективними для активізації міждержавного партнерства у всіх сферах життя.
Вацлав Клаус зазначив, що за години свого перебування в Україні чув один аргумент, з яким не зустрічався в інших країнах Європи. Це поняття — національний інтерес. Володимир Литвин висловив свою точку зору щодо інтеграційних процесів у Європі та інтересів України: «Ми, безумовно, думаємо про європейські інтереси, але в нашій молодій державі така позиція лише підсилюється турботою про національний інтерес». Голова Верховної Ради України наголосив: самоідентифікація повинна не суперечити, а сприяти інтеграційним процесам.
Під час зустрічі також було обговорено ще деякі інші питання економічної українсько-чеської співпраці та зовнішньої політики обох країн.