Жнива в Криму лише починаються, а в автономії вже підраховують можливі збитки. Затверджені Міністерством аграрної політики мінімальні закупівельні ціни на продовольче зерно аграрії вважають вочевидь заниженими. Вони не компенсують виробничі витрати і не дають можливості хліборобам вести розширене виробництво. На нараді в Білогірському районі під керівництвом голови Ради міністрів Криму Анатолія Матвієнка, присвяченій готовності аграріїв до майбутніх жнив, стурбовано говорили про те, що якщо ціни на продовольчу пшеницю третього класу упадуть нижче 680 гривень за тонну, то загалом на півострові збитки виробників досягнуть 100 мільйонів гривень.
У зв’язку з цим Асоціація сільгоспвиробників Криму звернулася до Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра з проханням ужити заходів з підтримки аграрного сектору.
Проведення нинішнього року комплексу польових робіт, що передують жнивам, придбання матеріально-технічних ресурсів, йшлося на нараді, вже нині коштує аграріям півострова більш як мільярд гривень. Однак на тлі безупинного зростання цін на енергоносії, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, сільгосптехніки значно збільшується собівартість продукції. При цьому немає ефективної системи ціноутворення на внутрішньому аграрному ринку. Немає механізму закупівлі зерна в Держрезерв, заставних закупівель, покликаних стабілізувати ціни на рівні, що дає змогу провадити рентабельне виробництво. Не виконуються положення законів про зерно і ринок зерна, про державну підтримку сільського господарства, що передбачають механізми держрегулювання цін на основні види сільгосппродукції — зерно, олійні культури, м’ясо, цукор тощо.