Ранкове і денне засідання 14 червня
На вчорашньому Дні уряду парламентарії обговорювали одночасно два актуальні питання: «Про дитячу безпритульність в Україні та шляхи подолання цього явища» і «Про посилення боротьби з наркоманією в Україні».
Як повідомив міністр у справах молоді і спорту Юрій Павленко, нині на профілактичному обліку служб у справах неповнолітніх перебуває понад 145 тисяч осіб, які бродяжать, жебракують, схильні до правопорушень, уживають наркотики та алкоголь тощо. А кількість дітей, які проживають у кризових сім’ях, становить 91200 осіб.
Не секрет, що бездоглядні та безпритульні діти — це переважно особи до 14 років. Шести-семирічними вони тікають з дому. Так, у 2004 році в притулках перебували майже 4 тисячі дітей віком від 3 до 7 років, понад 16 тисяч — від 7 до 14 років і понад 6 тисяч — від 15 до 18 років. Ця сумна статистика пов’язана насамперед із соціальним сирітством, додав міністр. Вона обумовлена кризою сімейних взаємин, збільшенням кількості неблагополучних сімей, послабленням виховної функції сім’ї. Варто зазначити, що безпритульними і бездоглядними стають не лише діти, батьки яких ведуть асоціальний спосіб життя, а й діти трудових мігрантів. Водночас, за словами Ю. Павленка, такі маленькі громадяни часто зазнають жорстокості, переживають психічні травми і стреси. І їхня кількість зростає. Лише торік захист отримали 207 дітей (у 2003 році — 93 дитини). Побільшало за останні п’ять років і дітей-сиріт. Непоодинокі випадки, коли у дитини відсуджують і продають житло, і вона поповнює лави безпритульних.
Проблема безпритульних дітей — це переважно проблема дорослих, які перетворюють жебрацтво на бізнес, вважає народний депутат Євген Гірник. А свідченням того є 17 254 батьків, притягнутих до відповідальності за такі дії. У тому, що діти та їхні проблеми залишилися поза увагою суспільства, переконані більшість народних обранців.
Як зазначив Ярослав Сухий (фракція «Демократична Україна»), Радянська Україна оголосила боротьбу з дитячою безпритульністю у червні 1926 року, через сім років з нею було покінчено. Чому ж нині ми знову починаємо з нуля? Чому величезна кількість законодавчих актів, днів уряду і парламентських слухань не дають позитивних зрушень? Тому, вважає народний обранець, що це проблема не моральна чи сімейно-побутова, а глибоко соціально-політична. Радянська Україна боролася з безпритульністю не лише створенням таборів, а й зростанням економіки, новими робочими місцями на нових фабриках і заводах. А сьогодні більшість батьків не мають постійної роботи і стабільної заробітної плати. Навіть за умови, що обоє батьків працюють, вони не завжди можуть забезпечити дитину всім необхідним, зауважив парламентарій. А на переконання Богдана Губського (фракція «Єдина Україна»), кошти від незаконної приватизації варто вкласти у наших дітей, зокрема повернути 100-відсоткову безплатну освіту.
Хоч як гірко усвідомлювати, але проблеми дітей набули невтішного розмаху за роки української незалежності, підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. І згадувати про них потрібно не лише 1 червня у День захисту дітей, а, мабуть, варто оголосити п’ятирічку захисту дітей, щоб урегулювати ці ганебні проблеми, які аж ніяк не личать демократичній державі. Проте, як зазначив А. Мартинюк, із шести міністрів, направлених Кабінетом Міністрів на день уряду, до парламенту прийшли лише двоє. А висновки робіть самі, сказав він. Та й деякі опозиційні депутати наголошували, що уряд більше переймається «показовими» проблемами, на кшталт Євробачення, ніж соціально значущими.
Як повідомив міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, кількість зареєстрованих хворих з наркотичними розладами на 1.01.05 перевищувала 85 тисяч осіб. Однак ці дані не остаточні, бо реєстрація здійснювалася після звернення пацієнта по медичну допомогу. Якщо до середини 90-х років понад 95 відсотків споживачів наркотиків проживали в містах, то з 1994 року почала зростати їх кількість у сільській місцевості. Водночас віковий аналіз наркозалежних свідчить: майже 80 відсоткам їх нема 30 років. І щороку середній вік споживачів наркотиків зменшується.
На початку ранкового засідання головуючий Адам Мартинюк повідомив про вихід Василя Салигіна із групи «Демократичні ініціативи» та привітав з днем народження Володимира Зайця, Валерія Сушкевича і Володимира Левцуна.