Глава парламенту Володимир Литвин на традиційній прес-конференції говорив про зустріч з Президентом Віктором Ющенком за участю деяких керівників депутатських фракцій. Домовленість про неї, сказав він, існувала раніше, а в понеділок зранку таки поспілкувалися і знайшли порозуміння. Він охарактеризував розмову з Віктором Ющенком як надзвичайно цікаву, адже вдалося вийти на своєрідну «дорожню карту». Домовлялися про синхронізацію зусиль різних інститутів влади, поліпшення інвестиційного клімату у державі. Остання (чи перша!) тема змусила торкнутися чи не найбільшого «пострадянського подразника» для західних інвесторів — питань власності, приватизації-реприватизації.

Оскільки цей «подразник» є не менш дошкульним і для певної категорії українських громадян, то обговорювали і запропонований депутатами законопроект про захист прав власників. План надходжень від приватизації — 7 мільярдів гривень — буде реалізовано, як сподіваються, без «надзвичайщини». «Щоб уникнути тверджень про політичні важелі», аналіз приватизаційних процесів має будуватися на економічних підходах. Глава парламенту запевнив, що сторони домовилися про узгодження своїх позицій.

Вочевидь, не менш прикметеною ознакою спроб «домовлятися» і знаходити спільні рішення слід вважати «розрулювання» ситуації довкола столичного лікувального закладу «Охматдит», в якого Мінохорони здоров’я збирався «позичити» трохи приміщень.  Володимир Литвин запевнив, що в телефонній розмові з цього питання глава держави його підтримав, і тепер залишилося домогтися від уряду виконання приписів Верховної Ради щодо збільшення матеріальних видатків цій медустанові.

Водночас головний парламентарій не бачить і конфлікту між главою уряду Юлією Тимошенко та Президентом Віктором Ющенком. Відповідаючи на журналістське запитання з приводу одного його інтерв’ю, Володимир Литвин сказав, що його не так зрозуміли. Він нагадав про попередні розбіжності по лінії «президент—прем’єр», а публічна інформація про зустрічі керівництва Кабміну й енергокомпаній» дала йому, як і іншим, підстави вести мову про протиріччя по лінії «президент—прем’єр». «Я не кажу про конфлікт, я кажу про протиріччя», — наголосив В. Литвин.

За словами керівника парламенту, Президент обіцяв йому підключитись і до розв’язання проблеми депутатів-сумісників. На понеділок лише два народні обранці — Микола Поліщук і Юрій Єхануров, — які трудяться у виконавчій гілці влади, написали заяви про готовність скласти повноваження голів парламентських комітетів (не плутати з депутатськими мандатами). Решта «сумісників» ще не зважилися, чим не лише порушують вітчизняне законодавство, а й унеможливлюють «пакетне голосування» за нових керівників комітетів та заступника Голови ВР. Володимир Литвин також нагадав, що єдиним правовим рішенням проблеми у складенні депутатських повноважень залишається судове рішення.

Відповідаючи на різноманітні запитання представників мас-медіа, керівник парламенту зокрема сказав, що:

— коли парламентська комісія з розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе й інших резонансних справ порушуватиме питання заслуховування звіту, він проситиме Верховну Раду підтримати це питання;

— «надзвичайно спокійно ставиться» до оприлюдненої через заяву секретаря РНБО Петра Порошенка можливості розміщення на території України резиденції президента Росії, — лишень» необхідно подивитися», чи є в Україні нормативно-правові акти, що дозволяють регулювати вступ у силу права на майно і землю;

— «питанням діалогу» залишається формат участі (в коаліції чи окремо) очолюваної ним Народної партії України у майбутніх парламентських виборах.