Відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з міністром закордонних справ Республіки Польща Радославом Сікорським (на знімку).

Під час розмови сторони обговорили ситуацію в Україні, питання з подальшої активізації двосторонньої співпраці, лібералізації візового режиму для громадян України з ЄС та майбутні президентські вибори в нашій країні.

За словами О. Турчинова, влада робить все, щоб проблеми на Сході нашої країни не впливали на ситуацію, що склалась у всій Україні.

«Для нас дуже важливо стабілізувати економіку та щоби запрацював механізм реформ, який нині впроваджується Кабінетом Міністрів», — наголосив він.

Водночас він зазначив, що ситуація, яка склалася в економіці Донецької та Луганської областей, є катастрофічною.

«Терористи нападають на банки та місцеві казначейства, що призвело до зупинки розрахунків у цих регіонах. Тобто дії злочинців загрожують не тільки життю і здоров’ю громадян, а й безпосередньо їх добробуту», — сказав він, додавши, що з вини терористів можуть бути припинені виплати зарплат та пенсій в центральній частині Донецької та Луганської областей.

«Саме тому влада продовжуватиме антитерористичну операцію проти тих, хто зі зброєю в руках воює проти України», — пояснив О. Турчинов.

Керівник парламенту додав, що влада робить усе, щоб не постраждало цивільне населення, і готова вести діалог з тими, хто розуміє, що «вирішення питання лежить саме в правовій площині, в реформах та змінах, які будуть відбуватись в країні».

«Ми готові вести діалог з тими, хто не забруднив руки у крові, але проти злочинців та терористів будемо проводити антитерористичні заходи відповідно до чинного законодавства та Конституції», — сказав він.

Також сторони обговорили питання проведення президентських виборів в Україні.

У цьому контексті О. Турчинов наголосив, що влада робить усе, аби вибори пройшли демократично, чесно і прозоро.

«Після виборів завершиться процес стабілізації влади в державі», — сказав керівник парламенту.

Своєю чергою, Р. Сікорський наголосив, що Польща продовжить надавати Україні підтримку «з метою впровадження в Україні договору про Асоціацію з Європою».

Також міністр закордонних справ Республіки Польща поінформував О. Турчинова, що лідер кримськотатарського народу, народний депутат України, член фракції партії «Батьківщина» Мустафа Джемілєв став лауреатом премії «Солідарності», розмір якої становить 1 мільйон євро. «Три чверті від розміру премії виділяється для підтримки проектів, пов’язаних з розвитком та захистом кримськотатарського народу», — повідомив Р. Сікорський.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.