Чи прийнято якийсь закон щодо зарахування періоду проходження військової служби до стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці?
Віктор Магров.
Донецька область.
 
Зміни до законодавчих актів у частині зарахування періоду проходження військової служби до стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці при призначенні пенсій Верховною Радою України ще не прийнято.
Законом України від 3 лютого 2005 року 
№ 2417-ІV «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» викладено в новій редакції пункт шостий статті першої, якою передбачено перелік осіб, що мають право на зазначений вид пенсії. Зокрема, пунктом шостим визначено, що право на пенсію мають особи, відзначені почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «заслужений», державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагороджені одним із орденів України або колишнього Союзу РСР, Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, а також особи, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного чи республіканського значення.
Особи, нагороджені іншими грамотами, переліком не передбачені. Внесені до закону зміни набирають чинності з 1 січня 2006 року.
Володимир МАКСИМЧУК,заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.