«Голос України» не раз писав про проведення Держкомрезервом тендерів із закупівлі м’яса за кошти бюджету — Кабміном на ці цілі виділено півмільярда гривень. Сільгоспвиробники, які утримують велику рогату худобу і свиней, цікавляться, чи можуть вони взяти участь у тендері, до того ж самостійно підготувавши тендерну документацію, адже чимало причетних до здійснення закупівлі товарів і послуг структур запатентували способи її підготовки. Читачів також цікавить, чому взагалі на такі «винаходи» видають патенти, які, на їхню думку, дають право власникам охоронних документів на монополію у здійсненні закупівель, захищають від конкурентів.
Патент видається на конкретний винахід, обсяг правової охорони якого визначається його формулою, роз’яснила ситуацію начальник управління організації захисту прав у сфері інтелектуальної власності Держдепартаменту інтелектуальної власності Ірина Кожарська. Законом також чітко встановлено: процес (спосіб), що охороняється патентом, визнається застосованим (використаним), якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули, або ознаку, еквівалентну їй. Це означає, що тільки у разі, коли вся сукупність ознак, яка включена до незалежного пункту формули винаходу, буде використана під час підготовки тендерної документації і здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг, може йти мова про порушення прав власника патенту. З огляду на те, що в кожному конкретному випадку готується тендерна документація з урахуванням конкретних обставин, використати кожну ознаку практично неможливо. Отже, підготовка самостійно тендерної документації способом, що не містить всієї сукупності ознак за виданими патентами, не порушуватиме права їх власників.
Сам факт видачі патентів на винаходи, що стосуються здійснення закупівель товарів і послуг, не може призвести до монополії у сфері здійснення державних закупівель, оскільки патент не визначає єдиного суб’єкта господарювання щодо надання таких послуг. А от запатентувати спосіб підготовки тендерної документації можна, адже відповідно до статті 6 Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» об’єктом винаходу може бути, зокрема, процес (спосіб). Патент на винахід видається, якщо він відповідає встановленим цим законом умовам патентоспроможності: є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним. І якщо запропонований спосіб підготовки тендерної документації відповідає всім тим критеріям, наше відомство не вправі відмовити від видачі на нього патенту.
До роз’яснення фахівця варто додати: сільгоспвиробник може брати участь у тендері, якщо має забійний цех і холодильники. Бо Держкомрезерв цікавить охолоджене м’ясо, а не худоба у живій вазі.