Голова Верховної Ради Володимир Литвин за результатами зустрічі з делегацією Національної конференції радянського єврейства на чолі з головою Робертом Метом (США) звернеться до Президента України, Прем’єр-міністра та київського міського голови. Мова йде про вирішення проблеми реституції майна єврейської громади в Україні. В. Литвин також дав доручення Комітетові ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин розглянути можливість створення спільної з Єврейською конфедерацією України комісії з єврейських питань.
В. Литвин рішуче засудив будь-які прояви антисемітизму: «Неприпустимими є антиєврейські прояви будь-якого масштабу, навіть якщо це позиція кількох окремих людей». На думку В. Литвина, щоб уникнути будь-яких спекуляцій на національних темах, треба «енергійніше працювати над ширшим застосуванням принципу рівності людей різних національностей».
***
Питання реалізації прав нацменшин в Україні також обговорювалися на зустрічі В. Литвина з Верховним комісаром ОБСЄ у справах нацменшин Рольфом Екеусом. «В Україні загалом не існує проблем нацменшин, є лише окремі поодинокі випадки ксенофобії», — відзначив В. Литвин. Глава парламенту висловився за заохочення молоді до вивчення різних мов, у тому числі й тих народів, які проживають на території України. І чинне законодавство у цій сфері, на думку В. Литвина, цілком відповідає європейським стандартам і є одним із найпрогресивніших і найдемократичніших у Європі. Співрозмовники також обговорили проблеми адаптації кримських татар після їх повернення на історичну батьківщину. В. Литвин зазначив, що нині на ці потреби передбачено більше бюджетних коштів, аніж у попередні періоди. А для вирішення головного питання в облаштуванні кримських татар — земельних ділянок — за розпорядженням Президента України нині здійснюється інвентаризація земельних ресурсів Кримської автономії.