Сьогодні потрібно окреслити цивілізовану модель побудови держави. І саме класичні університети, науковці та освітяни мають запропонувати суспільству програму розвитку країни. На цьому наголошував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час перебування в Одеській області під час зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування, освітянами, науковцями та активом регіону.
Глава парламенту підкреслив: треба зробити все, щоб забезпечити прорив в Україні, зокрема визначити бюджетну політику, акцентуючи увагу на галузях пріоритетного розвитку. Держава насамперед має опікуватися наукоємними виробництвами.
А в центрі уваги наукового співтовариства, вважає Голова Верховної Ради України, мають бути забезпечення внутрішньої стабільності та консолідації у країні і проведення відповідного діалогу в суспільстві.
Не шукати ворогів
Нерідко, зазначив Голова Верховної Ради, кажучи про реформи, політики мають на увазі місця в політичних списках. Але насамперед треба розв’язати проблеми соціальні, а також реформувати культуру, освіту. «Реформа проводиться тоді, — зазначив глава парламенту, — коли є чітке бачення того, що робити».
Володимир Литвин проаналізував економічну і політичну ситуацію в державі, яку він охарактеризував як «стабільну у своїй нестабільності». Нестабільність, за його словами, обумовлена процесом зміни політичних еліт в Україні і процесами, які відбуваються на пострадянському просторі. Щоправда, управлінцями у нашій країні стають люди з ораторськими поривами, а не спеціалісти, замість консолідувати суспільство вони шукають ворогів.
До закінчення нинішньої VІІІ сесії парламент, спрогнозував Володимир Литвин, не ухвалить зміни до Конституції про місцеве самоврядування. Голова ВР висловився проти ревізії конституційних змін і додав: малоймовірно,  що скасують пропорційну систему виборів, на чому досі наполягають мажоритарники.
На думку глави парламенту, після парламентських виборів 2006 року кількість політичних партій у країні природно зменшиться — з 127 до 30. І додав, що він — прихильник потужних партій.
На нинішньому етапі треба, щоб партії створювали владу, а не влада, замість вирішувати нагальні проблеми, створювала партії. Тому, зауважив Володимир Литвин, і зусилля деяких можновладців спрямовані на вибори, іншими словами — на короткий результат.
«Пропоную перегорнути сторінку і не говорити про політичну реформу до виборів», — зазначив глава парламенту. Бо це питання вносить у суспільство елемент нестабільності. Водночас він підкреслив, що реформи можна здійснювати лише за умови стабільного розвитку держави і розв’язання основних проблем.
Спільний план дій
Для стабільного системного поступу країни потрібен спільний план дій розвитку України. Його, на переконання Голови Верховної Ради, має викласти Президент України Віктор Ющенко у своєму щорічному посланні. Це можна очікувати або на нинішній сесії ВР, або на початку наступної.
Глава парламенту передбачив, що Президент України Віктор Ющенко підпише закон про спрощену систему оподаткування.
Перспективи нафтопроводу Одеса—Броди
Володимир Литвин вивчав на нижньому майданчику термінала в Южному. На прес-конференції він зазначив, що це питання потребує комплексного вивчення і ефективної політики з боку України. Найголовніше — забезпечити потреби країни, передбачити надходження до бюджету і реалізувати потенційні можливості для диверсифікації джерел постачання енергоносіїв до України. Насамперед, наголосив Володимир Литвин, виходити з інтересів національних. На першому місці мають бути економічні, а вже потім — політичні інтереси.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин минулої суботи також побував у Саратському районі Одещини, де зустрівся з мешканцями с. Зоря. Під час переїзду до Кілійського району глава парламенту ознайомився з роботою пункту регулювання руху суден на Дунаї, після чого відвідав «українську Венецію» — Вилкове.
Вячеслав ВОРОНКОВ,Наталя ЯРЕМЕНКО.
Одеса.