Відносне тимчасове затишшя на Луганщині керівництво невизнаної народної республіки пояснює тим, що «на даний момент проходить обговорення про питання форми правління». Крім проголошених акта й декларації про незалежність ЛНР, наразі готується її Конституція, прапор, герб і гімн, а також формується господарсько-економічна сфера. Як заявив прес-секретар штабу «Армії Південного Сходу» в Луганській області Василь Нікітін, «зараз іде посилена робота із залученням фахівців, на робочі місця повертаються люди, які були раніше задіяні в цих секторах». За його словами, іде постійний моніторинг і врахування усіх позицій життєдіяльності ЛНР. Причому Нікітін звертає увагу на те, що «незабаром інформація про нововведення буде з’являтися в обласному друкованому виданні. Крім того, Василь Нікітін заявив, що «керівництво Луганської народної республіки спроможне допомогти іншим регіонам південного сходу України в проведенні референдуму про державний суверенітет». «Якщо люди до нас звернуться, то ми їм обов’язково допоможемо. Ми сьогодні в авангарді. У нас уже є досвід. Тому можемо й організувати, і брати участь», — сказав він і підкреслив, що ЛНР прагне встановити спокій і порядок.
Однак ці слова не підтверджуються на практиці. Зокрема, в Алчевську з’явилися листівки, які попереджають, що за «пособництво бандерівським неофашистам і Нацгвардії вводиться економічна відповідальність». Під пособництвом розуміється «здавання житла бойовикам, надання їм фінансової допомоги, перевезення їх особистим автотранспортом, поручительство за них» тощо. Усе майно пособників буде конфісковано, а кошти від його реалізації «підуть на компенсацію родинам убитих і замучених громадян Донбасу». Листівка підписана «начальником штабу самооборони», ім’я якого не вказується.
За словами начальника Головного управління Генеральної прокуратури з нагляду за дотриманням законів у кримінальному провадженні Миколи Гошовського, у Луганській області сепаратисти незаконно заволоділи 2 тис. одиниць зброї, де основна кількість — це автомати. «При цьому вони вчиняють не тільки вбивства, а й захоплюють заручників. Ми маємо 125 таких випадків. Також вони привласнюють матеріальні цінності, у тому числі кошти», — зазначив керівник управління. За його інформацією, від вогнепальної зброї, якою заволоділи незаконно, на сході країни вже загинуло 78 людей.