Цього тижня розпочинаються урочистості з нагоди 80-річчя всесвітньо знаного Міжнародного дитячого центру «Артек». 16 червня тут відбудеться веселе, видовищне музично-театральне дійство «Україна запрошує друзів на острів дитинства». Ювілей діти мали б зустріти у цілком оновленій Республіці дитинства, аби дорослі «злі чарівники» не вирішили використати всесвітньо відомий бренд «Артека» для «відмивання» 450 мільйонів державних гривень, які надійшли у Фонд розвитку й реконструкції центру і... десь зникли. На сьогодні борги «Артека» лише комерційним банкам становлять близько 30 млн. грн.
Новий гендиректор «Артека» Ольга Гузар вважає, що не стане, мабуть, і трьох років, аби ліквідувати недоліки, борги та проблеми.
Злі чарівники
Повну реконструкцію «Артека», якої він потребував уже давно, планували завершити до 80-річчя центру. Її масштаб: понад 30 дитячих корпусів, стадіон на 8 тисяч місць, кіноконцертна зала, морський порт, лікувальний комплекс, п’ять плавальних басейнів, 10 дитячих їдалень, готельне господарство, величезна автобаза, потужна обслуговуюча інфраструктура й система безпеки та багато іншого. Для фінансування цих грандіозних планів було створено благодійний фонд реконструкції та розвитку «Артека». Причому, з адресою чомусь в Одесі. Це лише перше питання у цілій низці незрозумілостей, за якими постає дуже серйозна справа про пограбування дітей державними чиновниками.
«Голосу України» стало відомо, що всього через сумнівний фонд було перекачано близько 450 млн. державних гривень! І саме зараз слідчі органи намагаються з’ясувати, хто і як наживався на юних артеківцях, у чиї кишені потрапили шалені гроші, які не дійшли до дітей, хто за це повинен відповісти перед законом і чи можна ці кошти повернути державі.
«Иных уж нет, а те далече...»
У справі пограбування «Артека» звинувачують стару владу: фігурують прізвища колишнього президента України Леоніда Кучми, екс-міністра транспорту та зв’язку Георгія Кірпи та горезвісного керівника ДУСі Ігоря Бакая, під чиїм патронатом знаходилася Республіка дитинства. У Кірпи вже нічого не запитаєш, а чи вдасться міністру Луценку виманити Бакая із Росії, невідомо... Кучма — гарний свідок, але, скоріш за все, у деталі більшості оборудок його не посвячували.
Події відбувалися за часів керівництва недавніх колишніх гендиректорів МДЦ «Артек» Валерія Пальчука і Віктора Цоклана. Але оскільки справу ще не закінчено, «Голосу України» вдалося зібрати лише деякі розрізнені факти. Та їх вистачить, щоб зрозуміти масштаб злочину.
Наприклад, 26 листопада 2004 року на рахунок уже згаданого благодійного фонду реконструкції та розвитку «Артека» з підприємств, здебільшого підпорядкованих Мінтрансу, було перераховано перші 319 млн. грн. Кошти надходили відповідно до листа голови тодішньої (сумнозвісної нині) ДУСі керівникам Придніпровської, Одеської, Донецької, Південно-Західної, Львівської та Південної залізниць з проханням надати благочинну допомогу для реконструкції та розвитку «Артека» і перерахувати кошти благодійному фонду реконструкції та розвитку «Артека» в місті Одесі.
Ці кошти надійшли. Але в подальшому їх левова частка до «Артека» не дійшла або була використана на інші цілі, не передбачені установчими документами вищеназваного фонду. З ним пов’язують ім’я народного депутата Олександра Грановського, хоча формально він не є його керівником.
Крім залізниці до надання благодійної допомоги були причетні й усі структури Укрнафтогазу.
Безпосередньо «Артек» отримав лише 10 млн. 300 тис., усе інше зникло у «благодійному» фонді його розвитку й реконструкції.
Нічого не знаю, нічого не чую, нічого нікому не скажу
Колишній директор МДЦ Віктор Цоклан твердить, що про фонд йому не було відомо. «Я дізнався про нього вже після виборів, коли почалися розслідування цих справ», — заявив він. Каже, що із сум, які перераховувалися «Артеку», він не брав нічого, отже, й у поточній діяльності директора не використовував.
Але це не зовсім так. Слідчі вияснили, він використав 2,5 млн. грн. безповоротної фінансової допомоги. Зокрема, півмільйона від Південної залізниці, по одному мільйону від Львівської й Донецької залізниць. Але витрачено гроші було геть не за цільовим призначенням.
Прокурор Криму Віктор Шемчук упевнено заявив «Голосу України», що колишнє керівництво «Артека» знало про існування фонду на його реконструкцію, бо частина виділених на благочинність коштів усе ж до нього дійшла.
(Продовження у наступному номері).
 
Крим.