Футбол. Кубок України. Фінальний матч. 15 травня.

«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 2:1. Голи: Кучер, 39 (автогол), Віда, 43, Коста, 57.

«Динамо»: Шовковський, Сілва, Віда, Драгович, Макаренко, Гармаш (Калитвинцев, 89), Велозу, Беланда (Сидорчук, 85), Ленс (Вукоєвич, 71), Мбокані, Ярмоленко. Тренер — Сергій Ребров.

«Шахтар»: П’ятов, Срна (Кривцов, 79), Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фред, Коста, Тайшейра, Бернард (Едуардо, 69), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.

Вилучено Ракицького, 90+4 (два попередження), Ярмоленка, 90+4 (два попередження).

Рефері — Юрій Можаровський (Львів).

Полтава. Стадіон «Ворскла» імені Олексія Бутовського. 9 700 глядачів.

За дві години перед матчем від Білої альтанки біля музею-садиби Івана Котляревського почалася грандіозна спільна хода єднання вболівальників «Динамо», «Шахтаря» і «Ворскли», участь у якій, за різними підрахунками, взяли від двох до п’яти тисяч фанів. На всьому шляху прихильників футболу — патріотів гаряче вітали полтавчани. Атмосфера приязні тривала і під час матчу. Її лейтмотивом було прагнення молоді до єдиної і неподільної, потужної України.

А сам фінал був гострий і бойовий. «Динамо» одразу почало діяти першим номером. Але, як відомо, така очікувальна позиція «Шахтаря» завжди несе в собі небезпеку. Так і чекай гострого й підступного випаду. Але в першій половині донеччани так і не загрожували по-справжньому воротам суперника.

Натомість «біло-сині» поступово нарощували темп і натиск на позиції донецької команди. А під кінець тайму почали діяти ще наполегливіше і гостріше. Що, зрештою, й принесло їм успіх. Після подачі кутового оборона «Шахтаря» запанікувала. Чим скористалися динамівці, котрі змусили Кучера зрізати м’яч у власні ворота.

Номінальні господарі поля не зупинилися на досягнутому і буквально через кілька хвилин забили вдруге. Після розіграшу штрафного Віда влучно пробив головою.

З рахунком 2:0 команди пішли на перерву. Але сподіватися, що «Шахтар» отак просто викине білий прапор було б наївно. І майже одразу після перерви Коста відновив інтригу, забивши ефектний гол. Напруга тривала до фінального свистка, а емоції часом зашкалювали.

Для Сергія Реброва це була перша вагома перемога в ролі тренера. Виграш своєї команди він вважає абсолютно заслуженим.

— Насамперед, хочу привітати всіх уболівальників «Динамо». Перемоги чекали всі. І для хлопців вона дуже важлива. Адже дозволила їм відчути упевненість у власних силах і усвідомити, що наша робота починає приносити плоди.

Стосовно самого матчу, то я особисто здивований тим, як ми в першому таймі грали. Можу сказати, що давно «Динамо» не показувало такої гри проти «Шахтаря». Сподіваюся, що команда і надалі демонструватиме такий футбол.

— Ви правильно зазначили, що в першому таймі вдавалося багато. А от у другому — домінував «Шахтар»...

— Зачекайте, а чому домінував «Шахтар»? Може, ми різні матчі дивилися з вами? Як на мене, «Шахтар» домінував тільки протягом перших десяти-п’ятнадцяти хвилин після перерви. Адже будь-яка команда, котра поступається 0:2 у матчі з принциповим суперником, намагатиметься відігратися.

Сказав слово журналістам і Мірча Луческу:

— Сьогодні ми побачили два різні тайми. В першому перевага повністю була на боці «Динамо», і кияни забили двічі. Після перерви у більшості випадків ініціативою володіли ми. Але, на жаль, забили тільки раз.

Із президентом київського «Динамо» Ігорем Суркісом вдалося поспілкуватися в мікст-зоні стадіону.

— Здобутий Кубок лише скрасив невдачу в чемпіонаті, тому що київське «Динамо» не може бути на четвертому місці. Так, ми можемо програти перше місце, бо «Шахтар», «Дніпро», «Металіст» прагнуть чемпіонства. Але бути на четвертому місці для нас — прикра ситуація. Це шок і для команди, і для мене, і для тренерського штабу.

Тому ми повинні зробити правильні висновки, посвяткувати, але не перебувати в ейфорії. І повинні рухатися далі, будувати нову команду, яка наступного сезону проводитиме такі матчі, як сьогоднішній перший тайм. Відтак, ми і чемпіонат виграємо, і далі просунемося в Лізі Європи, не буде нервових матчів, буде більше часу для відпочинку і підготовки.

А в цілому цей сезон я оцінюю як негативний. Кубок його не врятував...

Тепер «Динамо» — лідер у кубкових турнірах. На його рахунку — десять перемог, у «Шахтаря» — дев’ять.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Полтави).

Уболівальники-патріоти під час ходи в Полтаві. 

Домагой Віда забив переможний гол.

Кубок України в руках Владислава Калитвинцева.

Фото Володимира ШАРАЄВСЬКОГО (спеціально для «Голосу України»).