Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин ознайомився з роботою нижнього майданчика термінала Одеса—Броди.
Нагадаємо, що нафтопровід діаметром 1020 мм, довжиною 673 км, потужністю 40 млн. тонн нафти на рік побудовано 2001 року. Це перший український нафтопровід, завдяки функціонуванню якого Євроазіатський нафтотранспортний коридор матиме важливе значення у становленні України в євроатлантичному просторі, а продовження нафтопроводу з Бродів до Полоцька (Польща) дасть можливість з’єднати нафтопроводи Європи від Чорного до Балтійського морів. У липні 2002-го було проведено задовільне випробування піднавантаження підпірних агрегатів технологічного майданчика. А в серпні минулого року прийняли перший танкер з каспійською нафтою родовища «Тенгіз» (Казахстан).
Як наголосив начальник морського нафтоперевалювального комплексу «Південний» Борис Бірюков, зі спорудженням нафтопроводу Україна зробила перший крок уперед до ринкової економіки та інтеграції у світове співтовариство. А від експлуатації цього комплексу, за його словами, українська держава обов’язково отримає і політичні дивіденди як країна-транзитер, а також і економічні вигоди.
Володимир Литвин відвідав Одеський припортовий завод, спорткомплекс «Південного» і Національний університет ім. Мечникова. Під час спілкування з професорсько-викладацьким складом та студентами університету Голова Верховної Ради підкреслював важливість підсилення ролі науки і освіти. Крім того, глава парламенту наголошував на вибудовуванні програми стратегічного розвитку України.
 
Одеса.