Сумський завод «Selmі» вже сьогодні готовий обладнати вузівські навчально-практичні центри сучасним устаткуванням. Це спектрометри, електронні мікроскопи, електронно-променеві комплекси. Техніка — найсучасніша. Аналоги виробляють лише в кількох країнах (Японія, США, Німеччина). Однак вітчизняна у кілька разів дешевше. Тож не дивно, що замовлення в Суми надходять майже з усіх куточків планети.
Є пропозиції і з українських університетів. Та біда у відсутності належного фінансування. Про це йшлося під час розмови міністра освіти і науки Станіслава НІколаЄнка з головою правління ВАТ «Selmі» Іваном ЛЯльком.
Станіслав Ніколаєнко одразу визначив, що не варто розпорошувати техніку по окремих вузах. Необхідно детально відпрацювати потреби, спроектувати потужні комплекси і вийти на поетапне розв’язання проблеми. Водночас міністр освіти і науки наголосив: обладнання має бути не сьогоднішнього, а завтрашнього покоління. Студенти, як майбутні фахівці, мають навчатися з перспективою. Звичайно, для цього потрібна державна зацікавленість. Зі свого боку Станіслав Ніколаєнко однозначно наголошував, що є прибічником співпраці теоретиків і практиків, і обіцяв підтримку проектам «Selmі».
Іван Лялько запевнив, що продукція підприємства — то справді унікальні, оригінальні розробки.
Якщо вдасться здійснити задумане, то навчальні процеси у вузах вийдуть на вищий якісний рівень.