За різними даними, в Україні на 160 тисячах гектарів здебільшого родючої землі накопичено від 25 до 27 мільярдів тонн відходів. А це — близько 500 тонн на кожну людину. Помітно, що кількість відходів виробництва та споживання збільшується, разом з тим вони недостатньо залучаються у господарський обіг як вторинні ресурси.
Розглянувши цю загальнодержавну проблему, Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відзначив і таку обставину. Екологічні штрафи, що застосовуються нині, не стимулюють підприємства вживати кардинальних заходів з метою скорочення викидів, і вони майже безкарно продовжують виробляти мільйони тонн твердих відходів, забруднюють атмосферу, викидаючи або спалюючи щороку на факелах сотні мільйонів кубометрів попутних газів.
Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді провести день уряду щодо стану виконання в країні законодавства у сфері поводження з відходами та шляхів його вдосконалення.
На думку голови комітету Геннадія Руденка, накопичення такої кількості відходів викликає дестабілізацію довкілля і негативно впливає на безпеку життєдіяльності населення. Тому проведення дня уряду із зазначеною тематикою повинно прискорити пошук шляхів розв’язання цієї найважливішої і найважчої для нашої держави проблеми.