Як з’ясувалося, подвиги Святослав Піскуна старанно обліковує не лише прес-служба ГПУ. Надбанням громадськості стали роздруківки телефонних розмов нібито Генпрокурора з нібито зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком та нібито послом США в Україні Джоном Гербстом. Утім, з приводу другого абонента сумнівів уже немає: як повідомила та сама всюдисуща прес-служба Генпрокуратури, за фактом незаконного прослуховування телефонної розмови між Святославом Піскуном та містером Гербстом оперативно порушено кримінальну справу. У розмові посол США вітає Піскуна з поновленням на посаді, а також просить за якогось священика, проти якого порушено кримінальну справу. Поновлений розчулено дякує за підтримку в тяжкий час, а заодно запевняє, що в нас кримінально не переслідують людей, «які служать Богу».

І тільки підслухану бесіду з першим співрозмовником Святослав Михайлович вперто називає «маренням сивої кобили в новорічну ніч».

Можливо, натхнення сивої кобили і справді зростає від запаху ялинкової хвої — панові Піскунові як досліднику творчих спалахів знати краще. Але розшифроване анонімними «цифровиками» постпомаранчевої України «марення» цікавить нас з іншого приводу. У розмові з Пінчуком, яка начебто відбувається в день поновлення Святослава Піскуна на посаді, людина з голосом Генпрокурора не лише «на колінах просить» «голос» президентського зятя вплинути на Леоніда Кучму, аби той не оскаржував рішення судді Бернацької, а й стверджує, що люди з команди Віктора Ющенка також «пробивали» це рішення. Можливо, саме в цьому полягає таємниця непотоплюваності «двічі» Генпрокурора за нинішньої влади, коли поміняли 17 тисяч багато «нижчих» кадрів?

Хто саме з оточення Президента Ющенка реанімовував Святослава Піскуна на посаді? Найвірогідніше припустити, що це був нинішній секретар РНБО Петро Порошенко, який «курирує» ГПУ? Можливо, впливова група Мартиненко—Жванія. До речі, поінформовані люди стверджують, що дружба між Петром Порошенком і колишнім начальником слідчого управління ДПАУ закінчилася наприкінці січня 2005 року, коли Святослав Піскун закрив усі кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, що з відомих причин не дуже задовольняло її соратника по Майдану. І нині Петро Олексійович наполегливо «пробиває» на посаду Генпрокурора іншого чи інших кадрів.

«Сива кобила» голосом Святослава Піскуна також запевняє «візаві», що є для Леоніда Даниловича великим другом і ніколи не виконуватиме проти нього та родини якихось «неблагородних» дій:

— Або прийде Кармазін, або прийде Потебенько, або прийде Стретович. Вибирайте... — начебто апелює до «Вітеньки» співрозмовник. Очевидно, люди з оточення Віктора Андрійовича тоді вже зробили «правильний» вибір, підставивши і його, і репутацію України.

Звичайно, достовірність нового касетного скандалу ще належить довести. Хоча більшість з тих, хто прослухав записи у звуковому варіанті, не сумнівається в автентичності і розмов, і співрозмовників. Хочеться вірити, що нині з «головним героєм» розберуться швидше, ніж з «дійовими особами» плівок Мельниченка. Незалежно від того, хто цього разу виконував справу допитливого майора. Навіть якщо це помста людини в генеральських погонах — екс-глави СБУ Ігоря Смєшка, якого принциповий Генпрокурор звинуватив мало не в контрабанді зброї. Втім, віра, як і надія, також не вічна. Хоч і помирає останньою.