Голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликав керівництво України терміново втрутитися в ситуацію, що склалася навколо Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».
Про це йдеться в листах Володимира Литвина, направлених на адресу Президента України Віктора Ющенка і Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.
Як зазначає Володимир Литвин, «напередодні Всесвітнього дня захисту дітей Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про невідкладні заходи щодо збереження цілісності лікувального комплексу УДСЛ «Охматдит». Він нагадує, що «цим було враховано побажання трудового колективу, який звертався до парламентаріїв з проханням захистити лікарню від спроб передачі частини майнового комплексу та земельної ділянки, на якій розташована лікарня, іншим установам і організаціям з можливим виведенням її з державної власності».
«Яким же було розчарування депутатського корпусу, сотень тисяч матерів і дітей, що потребують допомоги лікарів «Охматдиту», — наголошує В. Литвин, — коли 2 червня ц. р., тобто через два дні після рішення Верховної Ради — вищого законодавчого органу держави — міністр охорони здоров’я України видав відомчий наказ про розміщення в лікувально-діагностичній поліклініці УДСЛ «Охматдит» по вулиці Стрітенській, 7/9, міністерського автогосподарства та трьох інших структурних підрозділів».
Залишаючи осторонь питання обов’язковості виконання органами державної влади рішень, прийнятих Верховною Радою України, Володимир Литвин привертає увагу «до того очевидного факту, що в лікарні «Охматдит» сьогодні волею обставин сконцентровані і біль, і радість української нації».
При цьому Голова Верховної Ради висловлює переконання, що керівництво України ніколи не підтримає «позицію тих чиновників, які звикли вирішувати адміністративні проблеми за рахунок дітей, так само, як і дії тих політичних сил, які нині дружно «стали» на захист дитячої лікарні...»
«Сподіваюся, що ви підтримаєте мої думки та оцінки, адже суспільство живе вірою в недоторканність всенародних святинь, якими є не тільки церковні храми, але і храми зцілення недужих, та ще й дітей. Цим ви відновите надію співвітчизників на справедливість і мудрість влади, зміцните довіру народу до дій і законодавчої, і виконавчої влади», — каже Володимир Литвин, звертаючися до Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко.