Виступ Голови ПАЧЕС Володимира ЛИТВИНА на закритті Генеральної асамблеї ПАЧЕС 9 червня 2005 р.
Шановні члени Парламентської асамблеї!
Дами та панове!
Із завершенням роботи нинішньої Генеральної асамблеї завершується і головування України в ПАЧЕС.
Сподіваюся, шановні колеги, що українське головування внесло свій внесок у процес досягнення цілей і завдань Чорноморського економічного співробітництва.
Головуючи в ПАЧЕС, Україна придбала цінний досвід координації діяльності національних парламентів у рамках авторитетної міжнародної і міжпарламентської організації. Динамічні політичні процеси і соціально-економічні перетворення, що відбувалися в цей час в Україні, з усією очевидністю підтвердили чільна роль парламентів у забезпеченні принципу верховенства права, зміцненні демократії і утвердженні громадянського суспільства.
За цей час ми багато чого навчилися, чіткіше визначили мету і пріоритети власних дій і у внутрішній, і в зовнішній політиці. Для України чинник участі в міжпарламентській діяльності ПАЧЕС, так само як і в Парламентській асамблеї ГУАМ (Грузії, України, Азербайджану, Молдови), що набирає вагу, а також — нещодавно створеній Парламентській асамблеї України, Польщі і Литви, має принципове значення.
Україна вважає найголовнішим пріоритетом своєї участі в зазначених міжпарламентських структурах адаптацію позитивного досвіду партнерів зі співробітництва в питаннях досягнення високих життєвих стандартів і безпеки громадян.
У цьому — спонукальні мотиви і мета інтеграції, що можлива лише за умови реальної економізації дво- і багатостороннього співробітництва в рамках ЧЕС. Тут доречно привернути увагу високих зборів до ідеї, сформульованої свого часу Генрі Кіссінджером, що вбачав шлях до загальноамериканської інтеграції через відмову від економічного інтервенціонізму до прийняття взаємних зобов’язань.
Від імені моїх колег хочу висловити побажання, щоб просування до цієї вищої мети нашої діяльності в ПАЧЕС — поліпшення економічного розвитку наших країн, у тому числі і подолання наявних розривів між полюсами розвитку в Європі, — було прискорено під головуванням Албанії.
Сподіваюся, що весняна сесія Генеральної асамблеї ПАЧЕС запам’ятається всім її учасникам і високим змістовним та організаційним рівнем і гостинністю та привітністю української сторони.
Весняну сесію 2005 року Генеральної асамблеї ПАЧЕС завершено. Велике спасибі всім учасникам.