Для України участь у Міжпарламентській асамблеї ЧЕС має принципове значення. Так само, як і в Парламентській асамблеї ГУАМ, яка набирає ваги, а також у недавно створеній Парламентській асамблеї України, Польщі та Литви. На цьому наголосив у заключному слові на 25-му пленарному засіданні Генеральної асамблеї ПАЧЕС Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Україна вважає, що найголовніший пріоритет її участі в цих міжпарламентських структурах — адаптація позитивного досвіду партнерів заради досягнення високих життєвих стандартів і безпеки громадян. «У цьому й мета інтеграції, яка можлива лише за умови реальної економізації дво- і багатостороннього співробітництва в рамках ЧЕС», — сказав В. Литвин.
У заключному слові глава ВР також відзначив, що, головуючи в ПАЧЕС, Україна набула цінного досвіду координації діяльності національних парламентів у рамках авторитетної міжнародної організації. А динамічні політичні процеси і соціально-економічні перетворення, що відбувалися у цей час в Україні, на переконання В. Литвина, з усією очевидністю підтвердили визначальну роль законодавчих органів у забезпеченні принципу верховенства права, зміцнення демократії та утвердження громадянського суспільства.
Протягом трьох днів роботи Генеральної асамблеї ПАЧЕС у Верховній Раді України відбулося чотири пленарні засідання. Заслухавши доповідачів від спеціалізованих комітетів ПАЧЕС, учасники асамблеї схвалили рекомендації, адресовані парламентам і урядам країн—членів Організації ЧЕС про економічні аспекти розв’язання екологічних проблем, про інститут омбудсмена та про співробітництво в галузі культурного туризму у країнах Чорноморського басейну.
Виступаючи в обговоренні питання про роль омбудсменів у захисті прав людини, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова наголосила: коли змінюється політична ситуація в країні, позиція омбудсмена не повинна змінюватися, а завжди бути на боці народу. Н. Карпачова зазначила: сьогодні в Україні, коли вчорашня опозиція стала владою, деяким її представникам не подобається, що Уповноважена захищає порушені права представників нової опозиції. «Але така роль омбудсмена — дотримуватися унікального балансу і нейтралітету, завжди захищати права громадян, які потребують допомоги», — сказала Ніна Карпачова.
Під час дискусії парламентарії з різних країн були єдині в думці, що на сьогодні ПАЧЕС — чи не єдина міжнародна парламентська організація в Європі, яка справді працює. Проте лунали пропозиції підняти рівень практичної взаємодії між державами, поліпшити обмін інформацією. «Потрібно йти в ногу з часом, адже світ змінився, і ОЧЕС також потребує оновлення», —зазначали учасники асамблеї.
Таємним голосуванням генеральним секретарем ПАЧЕС переобрано представника Росії Олексія Кудрявцева, а його заступниками обрано Ігоря Болбочану (Молдова) і Олександра Фурмана (Україна). Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, котрий півроку головував у ПАЧЕС, передав президентські повноваження спікерові парламенту Албанії Сервету Пелумбі. В. Литвин побажав, щоб під головуванням Албанії було досягнуто високої мети діяльності ПАЧЕС — прискорення економічного розвитку країн-учасниць, подолання розривів між полюсами розвитку в Європі. Віце-президентами ПАЧЕС обрано Константиноса Агорастоса (Греція), Артура Чілінгарова (Росія), Мустафу Баша (Туреччина) та керівника української парламентської делегації у ПАЧЕС, члена фракції Народної партії Олега Салміна.
Учасники асамблеї дякували українській стороні, і зокрема главі українського парламенту, за гостинність та високий рівень підготовки ПАЧЕС. Високо оцінили вони і шестимісячний термін українського головування у ПАЧЕС: відколи у цій організації головувала Україна, відбулося багато зустрічей на рівні міністрів та парламентаріїв.
На завершальній прес-конференції учасників Генеральної асамблеї ПАЧЕС а Голова Верховної Ради України Володимир Литвин високо оцінив роботу парламентаріїв із 12 країн — членів ПАЧЕС, а головними аспектами розвитку міжрегіонального співробітництва країн—учасниць ПАЧЕС він назвав передусім залучення інвестицій, створення зони вільної торгівлі та транспортних коридорів, розв’язання проблеми енергоносіїв.
Наступна сесія ПАЧЕС відбудеться наприкінці листопада 2005 року у столиці Албанії Тирані.