Фінансування житлового будівництва обговорювали нещодавно в Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку. На засіданні були присутні урядовці, інвестори, будівельники, представники фінансових установ та Академії будівництва України.

Відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів спрямований на врегулювання розбіжностей між окремими положеннями законів України: «Про іпотеку», «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати», «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» та іншими.

Однак після обговорення проект закону було відхилено й направлений на доопрацювання. Оскільки він містить пропозиції, які у разі прийняття призведуть до певних ускладнень в механізмах залучення коштів. Крім цього, не вирішені також питання дійового захисту інтересів довірителя, а весь акцент правового регулювання стосунків перенесений на захист інтересів управителів та забудовників.

Голова профільного комітету Валерій Пустовойтенко застеріг, що треба також посилити захист споживачів будівельної продукції, людей, що мешкають біля новобудов, та інтереси громад.

На засіданні також ішлося про необхідність докорінної зміни правової бази будівництва, містобудування і архітектурної діяльності, яка застаріла навіть концептуально. До того ж треба розробити і проекти нових законів, приміром, «Про будівництво», «Про будівельні конструкції, вироби та деталі» та інші.

Крім того, наголошували промовці, Україна залишилася чи не єдиною країною, яка не має власного містобудівного кодексу.

Володимир САМСОНОВ, академік Академії будівництва України.