Крим. — Їх гострота вже загрожує національній безпеці держави, — заявив (5.06.05.) у Сімферополі секретар РНБО Петро Порошенко на другому виїзному розширеному засіданні спеціальної міжвідомчої комісії з перевірки дотримання вимог земельного законодавства в Криму.
Комісія дійшла висновку, що порушення земельного законодавства є на всіх рівнях влади півострова. Для цього створено відповідні умови: досі немає чітких кордонів населених пунктів, з визначенням яких тут не поспішають. Край цьому покладе тотальна інвентаризація землі та створення земельного кадастру.
Його проект презентували комісії. Нова модель цифрового електронного кадастру буде присутня в Інтернеті в доступному всім режимі, тож допоможе демонструвати інвестиційну привабливість регіону й прозорість прийняття земельних рішень.
Позаяк усі дані про земельні ресурси півострова стануть максимально відкритими — зникне підгрунтя для зловживань і корупційних дій з боку керівників органів місцевого самоврядування і ділків чорного ринку землі, що роками гріли руки на розподілі земельних ділянок. Роботу над складанням єдиного кадастру всієї території Криму на основі аерофотозйомок буде завершено у максимально стислі строки, вже до осені. Ціна створення комп’ютерної бази земель півострова — 15 млн. грн.
Втім, порушення землевикористання тривають понині. Накладений Президентом мораторій на землю діє не для всіх. Приміром, у Севастополі лише за одне засідання виконком ухвалив понад 200 (!) рішень із землевідведень. А прокуратура? Ні пари з вуст.
Тим часом загалом на півострові у непевних власників і користувачів землі тільки останніми тижнями після протестів прокуратури було відібрано до 500 га землі. Відтепер жодну ділянку в Криму не буде продано без відкритого конкурсу, підкреслив П. Порошенко. Одним із завдань земельної комісії у зв’язку з цим є підготовка пропозицій з нормативного врегулювання процедури земельних аукціонів. Два законопроекти вже у Верховній Раді, частину, після узагальнення, 8 червня передадуть в уряд для опрацювання і підготовки засідання РНБО, яке відбудеться наприкінці наступного тижня.
Кримський прем’єр Анатолій Матвієнко загострив увагу комісії на проблемі подальшого використання земель, що належать військовим частинам на території півострова, та нагадав про нагальність вирішення земельного питання в Алушті й Коктебелі, де давно чекають на виділення земельних ділянок репатріанти.
За підсумками засідання комісії ухвалено протокольне рішення, в якому, зокрема, Верховній Раді та уряду автономії рекомендовано внести свої пропозиції щодо змін у нормативно-правову базу у сфері регулювання земельних відносин — з визначення статусу кримського Південнобережжя як території особливо цінних земель, з повноважень щодо розпорядження землями у межах і за межами населених пунктів, про посилення відповідальності за самозахвати.
Уряду автономії доручено до кінця вересня завершити інвентаризацію південного й південно-східного узбережжя з виготовленням цифрової моделі кадастрової системи (таку вже було створено три роки тому й одразу ж знищено за часів керівництва Л. Грача). Органам місцевого самоврядування рекомендовано до кінця року встановити межі територій усіх населених пунктів курортної зони та провести розмежування земель державної й комунальної власності, віднесених до курортної території, та за їх межами. З огдяду на «пекучість» земельного питання, поставити крапку в ньому обіцяно вже до кінця нинішнього року.