Директор Літинського молокозаводу Тетяна Семко прогнозує зростання вартості основної продукції підприємства — твердих сирів, які можуть подорожчати приблизно на 30 відсотків.
У день нашого перебування на цьому підприємстві з’явилася інформація, що нібито Кабмін прийняв постанову про запровадження мінімальної ціни на закупівлю молока в населення. За словами директора, її запроваджено на рівні 1,2 гривні за один літр молока. Нині, пояснила директор, завод платить селянам по 84 копійки за літр, а сільгосппідприємствам — по одній гривні (господарства здають молоко якісніше, охолоджене).
— Замість того, щоб запровадити систему дотацій для виробників молока, — каже Т. Семко, — держава фактично переклала цей тягар на наші плечі, тобто на молокопереробні підприємства. Але, повірте, від цього не виграє ніхто. На таких заводах, як наш, що має вузьку спеціалізацію, — виготовляємо 10 видів твердих і 6 напівтвердих сирів, — їх вартість зросте приблизно на 30 відсотків. Підприємства із широким асортиментом виробів, до таких, зокрема, належать столичні молокозаводи, припускаю, зможуть частково перекривати ціну за рахунок інших виробів. Але й вони не втримають її на нинішньому рівні.
Реалізація сиру зменшиться не лише на внутрішньому ринку. За новою ціною, переконана співрозмовниця, Росія, куди літинці відправляють частину продукції, без сумніву, не стане її брати. Вихід один —скорочувати обсяги виробництва. Відповідно зменшаться заготівлі молока. «Хто буде у виграші? — запитує Т. Семко і сама відповідає: «Ніхто!»
Для довідки 
Літинський молокозавод заготовляє найбільшу у Вінницькій області кількість сировини. Закуповують її у восьми районах: половину у населення, половину — у 66 господарствах. Із населенням розраховуються двічі на місяць. Вчасно перераховують кошти й господарствам, а у разі виробничої необхідності авансують оплату за продукцію. Підприємство, яке відоме своєю торговельною маркою «Білозгар» (біле молоко і річка Згар, що протікає поруч із заводом), є переможцем конкурсу «100 кращих товарів України», лауреатом Міжнародного конкурсу «Золоті торгові марки України», має низку інших почесних відзнак.