Прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розповсюдила повідомлення про ситуацію довкола телеканала ТЕТ. У повідомленні йдеться, зокрема, про те, що 20 квітня ц. р., після відповідної перевірки, Нацрада винесла попередження телекомпанії ТЕТ. А керівництво ТЕТ у відповідь розгорнуло в пресі цілеспрямовану кампанію під гаслом «захисту свободи слова». Тим самим громадськість фактично вводять в оману, адже насправді мають місце конкретні факти порушень, допущених телекомпанією ТЕТ. Ці порушення підтверджені актом перевірки, підписаним керівником телекомпанії. Щодо «вибірковості перевірок» Національної ради, на чому наголошує керівник ТЕТу, ця інформація також не відповідає дійсності — перевірки були планові. Порушення чинного законодавства зафіксовано на каналах Тоніс, НТН, Новому каналі, ТЕТ.
Далі цитуємо: «Добра воля Національної ради полягає передусім в тім, щоб телерадіокомпанії зрозуміли, що їм простіше самим виправити ситуацію в ефірі, не доводячи її до запровадження санкцій. На жаль, керівник ЗАТ «Телекомпанія ТЕТ», який також був присутній на зазначеній нараді, в перекрученому вигляді подає її результати, вчиняючи тиск на конституційний регуляторний орган, змушуючи Нацраду переглянути своє рішення щодо оголошення попередження телекомпанії ТЕТ.
Національна рада заявляє, що не дозволить нікому ревізувати свої рішення і підтверджує абсолютну справедливість прийнятого рішення про оголошення попередження ЗАТ «Телекомпанія ТЕТ».
Прес-служба телекомпанії ТЕТ відреагувала й на це повідомлення: «Поява цього документа прикро дивує, оскільки останні кроки Нацради й, зокрема, її голови Віталія Шевченка відзначалися конструктивністю і були спрямовані на встановлення порозуміння між конституційним регуляторним органом та вітчизняними телерадіоорганізаціями.
Так, наприкінці травня відбулася нарада членів Нацради з керівниками провідних українських телеканалів. Її учасники погодилися, що на сьогодні в Україні відсутні однозначні критерії порушення телерадіоорганізаціями чинного законодавства. Нацрада повідомила, що до першого вересня призупинить моніторинг дотримання ТК норм законодавства та умов ліцензії, а за цей час спільно з телекомпаніями розробить чіткі й зрозумілі норми оцінки діяльності телеканалів. Це зафіксовано в тексті спеціального Меморандуму, який готується до підписання між Нацрадою та учасниками ринку.
...ТЕТ офіційно звернувся до Нацради з проханням скасувати рішення про оголошення попередження, зважаючи на те, що воно було зроблене за відсутності чітких критеріїв оцінки роботи ТРО та з порушеннями встановленої законом процедури.
Таким чином, заява Національної ради з’явилася саме в той момент, коли сторони конфлікту впритул наблизилися до його позасудового розв’язання. Тому цей документ не можна розцінити інакше, як спробу окремих членів Національної ради, всупереч позиції своїх колег та голови, будь-що зберегти наявність суперечки. Заради цього у документі в перекрученому вигляді подається позиція ТК «ТЕТ», робиться спроба протиставити його іншим учасникам телевізійного ринку, чим ставиться під загрозу підписання Меморандуму».
Це той випадок, коли справа здається цілком буденною, але галас навколо неї гучніший, ніж сам предмет суперечки. «Голос України» звернувся до голови Нацради Віталія Шевченка із запитанням: йому самому ця суперечка бачиться рядовою чи унікальною?
Віталій Шевченко відповів:
— Якщо шукати в цій ситуації якусь унікальність, то полягає вона лише в тім, що люди навіть до смішного готові дійти, аби лиш наполягати на своєму — всупереч очевидному...
Підготував Віталій ЖЕЖЕРА.