В Ялті, в Кримському гуманітарному університеті, працює чотириденна міжнародна наукова конференція «Кобзарство в історії, літературі, культурі й народному епосі».
Співголови оргкомітету — ректори, доктори наук КДУ, Українського університету Москви, Міжнародної академії наук Євразії, Інституту українознавства, вузів України і Криму, наукові співробітники музеїв, мистецтвознавці, пропагандисти і дослідники з України, Росії, США, Канади, Польщі та Австралії обговорюють сучасний стан кобзарства в нашій державі і його перспективи, обмінюються досвідом роботи.
Вони відвідають унікальний музей кобзарства Криму й Кубані, який заснував у Ялті відомий бандурист Олексій Нирко, ялтинський музей Лесі Українки і насолодяться чарівними переливами струн старовинного національного інструменту українців під час концертів народної капели бандуристів ім. Степана Руданського Кримського державного гуманітарного університету. Ця капела під керівництвом невтомного О. Нирка нині святкує своє 40-ліття. Привітати з ювілеєм лауреата багатьох фольклорних фестивалів-конкурсів приїхало чимало відомих бандуристів України і Кубані.
 
Крим.