Організація Чорноморського економічного співробітництва є авторитетною міжнародною організацією, роль і політична вага якої у світових процесах невпинно зростає. Водночас сама ідея Чорноморського економічного співробітництва потребує нового змістовного наповнення.
На цьому наголосив, відкриваючи 25-те пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, Голова Верховної Ради України, президент ПАЧЕС Володимир Литвин. За словами глави українського парламенту, нині, через 13 років діяльності ОЧЕС, Чорноморське економічне співробітництво потребує організаційного прориву, спрямованого на зростання економічної ефективності. Це може стати можливим шляхом узаконення національними парламентами уже існуючих політичних рішень про трансформацію ОЧЕС у ефективну економічну регіональну організацію. І тестом на міцність в умовах глобалізації має стати вільна торгівля.
«Загальна територія ОЧЕС — золоте кільце торгових і культурно-інформаційних потоків — дає всі можливості для того, щоб стати зоною вільної торгівлі», — сказав В. Литвин. Складові інтеграційного процесу, — на думку глави українського парламенту, — усунення обмежень на інвестиції, поетапне зняття обмежень на вільне пересування робочої сили, капіталів, товарів і послуг. Водночас Голова Верховної Ради застеріг від створення різних наднаціональних структур з потужними повноваженнями. 
Вітаючи учасників 25-ї сесії ПАЧЕС, Президент України Віктор Ющенко (друкується в газеті) наголосив, що ОЧЕС — перспективний інструмент розбудови партнерства з країнами—членами ОЧЕС, а також з Євросоюзом та іншими міжнародними організаціями. Під час загальної дискусії керівники національних делегацій ПАЧЕС висловили своє бачення нових моделей співпраці у Чорноморському регіоні з огляду на розширення Європейського союзу. Зокрема, глава парламенту Сербії і Чорногорії Зоран Шамі відзначив результативність діалогу за допомогою світового співтовариства заради мирного врегулювання проблеми Косово, підкресливши, що використання силового сценарію могло б відкрити скриню Пандори. «Якщо країни — члени ОЧЕС, молоді демократії, — реалізують свій економічний, політичний і культурний потенціал, допоможемо і собі, й іншим країнам Європи», — сказав З. Шамі.
Заступник глави Сенату Румунії Теодор Мелескану заявив, що «кольорові» революції у Грузії та Україні стали важливими кроками на шляху просування демократії у Чорноморському регіоні, розвитку регіональної співпраці та взаємодії між ПАЧЕС, ЄС і НАТО. За словами Т. Мелескану, Чорноморський регіон нині вступає в нову історичну фазу і вперше наші країни мають шанс стати членами об’єднаної Європи. Представник Румунії відзначив, що зусилля країн Чорноморського регіону, спрямовані на встановлення прагматичніших стосунків з ЄС, отримали новий імпульс за час головування України у ПАЧЕС за президентства у цій організації Володимира Литвина. Т. Мелескану також підкреслив, що різниця економічних потенціалів держав Чорноморського регіону не повинна бути перешкодою для інтеграції в європейські структури.
За посилення активності ПАЧЕС та міжрегіонального співробітництва виступає і Росія. Заступник голови Держдуми Російської Федерації Артур Чілінгаров запропонував створити у рамках ОЧЕС декілька спільних проектів — чорноморського енергетичного кільця, паромного сполучення у Чорному морі та швидкісних залізничних трас у державах Чорноморського регіону.
Учасники пленарного засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС також заслухали доповіді, підготовлені спеціалізованими комітетами ПАЧЕС, звіт про діяльність Парламентської асамблеї та обговорили організаційні питання.