Вступна промова президента ПАЧЕС Володимира ЛИТВИНА 
Шановні члени Парламентської асамблеї!
Шановні гості!
Пані та панове!
Щиро вітаю високе зібрання у столиці України — древньому місті Києві, який шанує історичні зв’язки між народами наших держав в ім’я зміцнення добросусідства, загальної безпеки і взаємовигідного співробітництва.
Для нас висока честь приймати на своїй гостинній землі членів авторитетної міжнародної організації — Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, роль і політичне значення якої у світових процесах неухильно зростає.
Хотів би відзначити ті позитивні зрушення в діяльності Організації Чорноморського економічного співробітництва, що стали можливі завдяки послідовній реалізації програми головування Грецької Республіки. Девіз зазначеної програми «Наближення Організації Чорноморського економічного співробітництва до Європейського союзу» втілено у низці заходів високого рівня, що визначили рамки майбутнього діалогу Організації з європейськими партнерами.
ОЧЕС здобуває своє авторитетне місце в системі зусиль світової спільноти в боротьбі з тероризмом і злочинністю. Досягнуто прогресу у веденні діалогу з формування Єдиного європейського економічного простору. ОЧЕС упевнено претендує на роль провідного гравця у процесі створення загальноєвропейських енергетичних і транспортних мереж, регіональних ринків, гуманітарного простору.
Однак сама ідея Чорноморського економічного співробітництва, на наше глибоке переконання, потребує нового змістовного наповнення. Ідеться насамперед про науково обґрунтовані й підтверджені практикою складові інтеграційного процесу:
лібералізацію бар’єрів, що існують на шляху торгівлі товарами і послугами;
усунення обмежень на інвестиції;
поетапне зняття обмежень на вільне пересування робочої сили, капіталів, товарів і послуг, а також про інші важливі питання гармонізації партнерських відносин між державами—членами ОЧЕС.
Немає потреби переконувати високе зібрання в тому очевидному факті, що провідна роль в успішному розв’язанні зазначених завдань і пріоритетів має належати національним парламентам — найвищим законодавчим і представницьким органам наших народів, котрі бажають і надалі йти шляхом демократії і сталого економічного зростання.
Звідси об’єктивно випливає висновок: політичне і законодавче забезпечення обов’язкових складових інтеграції має стати предметом повсякденної уваги парламентів держав—учасниць ОЧЕС. Принциповому узгодженню такого підходу до інтегрування міг би передувати саміт ОЧЕС з участю президентів, прем’єр-міністрів і керівників парламентів.
Надаючи незмінно високого значення всім складовим міжпарламентської діяльності ПАЧЕС, Україна вважає найголовнішим пріоритетом своєї участі в цій авторитетній міжнародній структурі питання підвищення якості життя наших співгромадян. А воно неможливе без втілення європейської гуманістичної філософії і загальнолюдських цінностей світосприйняття. Поліпшення якості життя також неможливе без економізації дво- і багатостороннього співробітництва в рамках ЧЕС.
Тут політика має служити загальним інтересам країн-учасниць у створенні передумов для сталого розвитку кожної окремо взятої країни і всіх разом. Понад те, політика і парламентська дипломатія мають стати інструментом впливу на підвищення ефективності національних економік.
Через 13 років від початку своєї діяльності Чорноморське економічне співробітництво потребує організаційного прориву, спрямованого на підвищення економічної ефективності. Це видається можливим шляхом узаконювання парламентами вже наявних політичних рішень про трансформування ЧЕС в ефективну регіональну економічну організацію. Що, у свою чергу, неможливо без тесту на міцність, яким в умовах глобалізації виступає вільна торгівля.
Загальна територія ЧЕС — золоте кільце торгових і культурно-інформаційних потоків — дає всі можливості для того, щоб стати зоною вільної торгівлі. Це відповідає нашим можливостям, інтересам та історичним традиціям народів.
Підказки для успішної діяльності на майбутнє дає не тільки Європейський союз, а й створена на території двох Америк — Північної та Південної — Північноамериканська зона вільної торгівлі (НАФТА), до якої ввійшли також Канада і Мексика. Принаймні починати потрібно з лібералізації торгівлі товарами і послугами — це імператив часу, що є основою для подальших кроків на шляху інтегрування.
Шановні колеги!
Результати референдумів щодо Конституції ЄС у Франції і Нідерландах ще раз переконують у тому, що кожний крок з поглиблення регіональної інтеграції треба здійснювати з максимальним урахуванням бажань наших громадян зберегти свою національну ідентичність, мову, культурно-історичне обличчя, що створювалося століттями і відображене у безсмертних творіннях людського генія.
Поспішність рішень про створення різних наднаціональних структур з широкими повноваженнями —корисний урок для ОЧЕС та інших міжнародних і регіональних організацій, котрі прагнуть інтеграції лише задля посилення складової економічного розвитку.
Роль парламентів у забезпеченні політичного і правового поля для адаптації країн—учасниць ЧЕС до складних умов глобалізації, безперечно, первинна. Саме з усвідомлення цієї ролі і навіть високої історичної місії, так само як і відповідальності перед власними народами, і має виходити програма діяльності ПАЧЕС на майбутнє.
За такого підходу, а ми в цьому щиро впевнені, стануть реальними передумови для створення сталого гармонійного формування глобального масштабу в особі ЧЕС.
З цими словами і побажаннями успіхів нашим загальним задумам і планам я оголошую відкритим 25-те пленарне засідання Парламентської асамблеї ОЧЕС.
Дякую за увагу.