Схоже, обіцяну урядом яловичину по 16 гривень за кіло на прилавках ми так і не побачимо
За підсумками чергового тендера, що відбувся на початку нинішнього тижня, Держкомрезерв закупить 1200 тонн свинини і 500 тонн яловичини на загальну суму 28,85 мільйона гривень. Про це повідомив заступник голови Держкомрезерву Володимир Курко. Яловичину першої категорії глибокої заморозки контрактували по 14,5 гривні за кіло, свинину — по 18 гривень. Під час тендера планувалося закупити двадцять тисяч тонн м’яса, але, на жаль, виробники не виявили належної зацікавленості до цінових пропозицій. Хоча від тендера до тендера вони дедалі зростають. Під час перших, проведених у квітні, таких заходів, ініційованих урядом, щоб мати можливість інтервенціями здешевити м’ясо на внутрішньому ринку, виробникам пропонували здавати яловичину по 11 гривень за кіло, свинину — по 12 гривень. Але підприємства, допущені до закупівлі, не бажали реалізувати продукцію у великих обсягах за визначеними Держкомрезервом стартовими цінами, вважаючи їх явно заниженими. А кілька тендерів з цієї причини і взагалі зірвались.
Тож не дивно, що в понеділок засідання Кабміну під керівництвом Першого віце-прем’єра Анатолія Кінаха було присвячене проблемі м’яса. Його контрабанді поставлено надійний заслін, але, починаючи з квітня, імпорт м’яса скоротився в дев’ять разів. Тепер питання: чим завантажити переробні підприємства — нині їх потужності працюють лише на третину? Під час наради озвучили ще одну невтішну для споживача цифру: дефіцит м’яса в Україні становить 483 тисячі тонн. Оптимізм викликає хіба що ситуація з м’ясом бройлерів. Голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко на вчорашній прес-конференції поінформував: реалізація м’яса птиці в січні—травні  зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року майже на 40% — до 170 тисяч тонн. Проте біля столичних фірмових точок, де курячі тушки продаються без торгових накруток, черги формуються з четвертої години ранку.