Найближчим часом уряд розгляне проект закону, який передбачатиме приватизацію великих об’єктів разом із землею. Про це заявив міністр фінансів України Віктор Пинзеник на зустрічі з закордонними інвесторами, які входять до Американської бізнес-асоціації. «Ми хочемо виправити ті проблеми, які виникли в Україні, коли приватизація об’єктів відбувалася без землі. Тепер об’єкти продаватимуть, якщо буде прийнято відповідні зміни до закону, тільки із землею», — повідомив інвесторам міністр.

Загалом пан Пинзеник намагався намалювати перед бізнесменами майже безхмарний пейзаж української економіки, списуючи всі негативи на своїх попередників. За його словами, останні два місяці зростання інфляції становило 0,65 відсотка. Відшкодування експортерам податку на додану вартість за травень становлять 99 відсотків. Бюджет, хоч і «не  легко дався», проте збалансований. Зміни у податковому законодавстві та ліквідація вільних економічних зон, як заявив Віктор Пинзеник, пов’язані лише з прагненням уряду поставити всіх у рівні умови і намаганнями примусити платити податки усіх. Митні надходження майже на 70 відсотків більші, ніж торік.

Проте іноземних бізнесменів, які вже давно працюють в Україні, схоже, не дуже вразили такі митно-фінансові натюрморти. Приміром, генерального директора UMC Еріка Франке більше цікавило питання, чому його компанія минулого року сплатила триста мільйонів доларів податків, а цьогоріч мусить викласти чотириста мільйонів. Водночас пан Франке зазначив, що він не проти і чотириста сплатити, тільки б знати, що наступного його не примусять платити п’ятсот. Одне слово, лякають іноземців нестабільність та щоденні реформи.