У Сімферополі нині є 26 мільйонерів-підприємців. Торік їх було 12. А найбідніші кримчани живуть у Керчі. За підсумками реалізації програми подолання бідності в Україні півострів посів останнє місце.
Тутешні урядовці здивувалися: «Як кримчани можуть бідувати, коли торік півострів відвідало 6 млн. відпочивальників, а переважна більшість населення обслуговує курорти?». Відповідь проста: майже 70% прибутків від курортного сезону залишилося в тіні. Податки від них в казну не надійшли. Статистика свідчить також, що півострів займає третє місце серед регіонів країни за кількістю грошей, витрачених на кожного кримчанина з різних бюджетів. А за матеріальним становищем, витратами населення й наявністю коштів на рахунках фізичних осіб автономія на сьомому місці. За кількістю авто на тисячу жителів — на п’ятому.
Удалося виявити і найбідніші регіони Криму. Сумна першість знову дісталася Керчі, а ще Кіровському й Красноперекопському районам. Найкраще живеться у Сімферополі та Ялті. Хронічна проблема регіону — безробіття. Нині в автономії 40,8 тис. безробітних; на одне робоче місце претендують 10 кримчан. У Армянську — 40, в Чорноморському районі — 28, Білогірському — 60, Нижньогірському — 108. Це тоді, коли на півострові є майже 5 тисяч вільних робочих місць. Кажуть, тим, хто стоїть на обліку в центрах зайнятості, вони не підходять. У містах бракує бажаючих піти на важку фізичну працю й низьку плату, а в районах роками залишаються не заповненими вакансії у школах і фельдшерсько-акушерських пунктах.
Подолання бідності й підвищення якості життя —основні пріоритети Програми соціально-економічного розвитку автономії на нинішній рік, затвердженої депутатами ВР АРК. У процесі її доопрацювання документ змінено відповідно до основних завдань Програми діяльності Кабміну України «Назустріч людям». У соціальній сфері її складовими мають стати поліпшення здоров`я, доступ до якісної освіти й підвищення духовності. Задля цього депутатський корпус збільшив витрати на медицину й соціальний захист населення, систему освіти, культуру, республіканські програми «Учитель» і «Шкільний автобус», соціальну і матеріальну підтримку, телефонізацію помешкань ветеранів війни. Пріоритетний напрям нинішньої економічної стратегії — підвищення стимулюючої ролі зарплати, створення сприятливих умов для розвитку власного бізнесу, збереження існуючих й створення нових робочих місць.
 
Крим.