У Верховній Раді України триває 25-те засідання Генеральної асамблеї Парламентської асамблеї організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). Учора відбулося засідання робочих органів ПАЧЕС — бюро та постійного комітету асамблеї, які ухвалили порядок денний і порядок роботи пленарного засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, що відбудеться 8—9 червня в сесійній залі Верховної Ради. Відкриваючи засідання бюро асамблеї, Голова Верховної Ради України, президент ПАЧЕС Володимир Литвин висловив сподівання, що робота Генеральної асамблеї ПАЧЕС сприятиме налагодженню плідної співпраці країн Чорноморського регіону.
Сьогодні глава українського парламенту, президент ПАЧЕС Володимир Литвин відкриє пленарне засідання асамблеї, на якому буде заслухано доповіді, підготовлені спеціальними комітетами ПАЧЕС, про економічні аспекти вирішення екологічних проблем, діяльність інституту обмудсмена та співробітництво у туристичній сфері у країнах Чорноморського регіону. Планується переобрати керівні органи 
ПАЧЕС. У пленарному засіданні Генеральної асамблеї ПАЧЕС також візьмуть участь голова парламенту Сербії і Чорногорії, заступники глав парламентів Албанії, Грузії, Росії та Румунії, парламентські делегації з 12 країн — членів ПАЧЕС, представники вищих законодавчих органів інших зарубіжних держав, парламентських асамблей Рад Європи та ОБСЄ, а також інших міжнародних організацій.
Парламентську асамблею організації Чорноморського економічного співробітництва було створено 26 лютого 1993 року. Нині до її складу входять 12 країн —Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Румунія, Росія, Сербія і Чорногорія, Туреччина, Україна. Парламенти Єгипту, Ізраїлю, Словаччини, ФРН і Франції мають статус спостерігачів у ПАЧЕС. Президентом асамблеї є глава парламенту однієї з країн-учасниць, яка головує в організації, кожні півроку здійснюється передача головування в ПАЧЕС за принципом ротації. Головування України у ПАЧЕС триватиме до заключного дня 25-го пленарного засідання ПАЧЕС 9 червня 2005 року, під час якого президент асамблеї, Голова Верховної Ради України В. Литвин передасть повноваження президентства у ПАЧЕС спікеру парламенту Албанії С. Пеллумбі.
За час свого існування ПАЧЕС уже утвердилася як дійовий форум міжпарламентського діалогу та засіб координації зусиль між організацією Чорноморського економічного співробітництва, урядами та парламентами країн регіону. Водночас нові політичні реалії в світі — передусім розширення на схід Європейського союзу — свідчать, що Парламентська асамблея ОЧЕС ще володіє величезним незадіяним потенціалом для ефективнішої підтримки різноманітних ініціатив та проектів урядів, громадських, ділових та наукових кіл країн Чорноморського басейну. Пошук нових моделей співробітництва у Чорноморському регіоні і стане головною темою загальної дискусії на 25-му пленарному засіданні Генеральної асамблеї ПАЧЕС у Києві.