— Сьогодні Україна має третій унікальний шанс створити свою державу. І щоб його реалізувати, треба не намагатися сподобатися геть усім у світі, а, зціпивши зуби, розпочати працювати, зробивши ставку на науку та новітні технології, — наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з регіональною пресою. Глава парламенту зізнався, що під час численних розмов із зарубіжними політиками йому соромно відчувати поблажливе ставлення до України з боку сильніших і заможніших держав. «Ми повинні захищати свої національні інтереси, а для цього нашим політикам треба перестати весь час шукати підтримку ззовні, — сказав В. Литвин. — Треба забезпечити передбачуваність розвитку України».
Багатьох регіональних журналістів особливо турбувала проблема роздержавлення вітчизняних мас-медіа та стосунки між пресою і владою. В. Литвин відзначив, що нині, навіть за відсутності сумнозвісних «темників», у більшості телепрограм «присутній якийсь вказівний перст»: на екранах та на шпальтах газет — нові обличчя, а по суті у стосунках між владою та ЗМІ нічого не змінилося. «Журналіст, канал, радіо, газета повинні мати економічну незалежність, тоді ці стосунки будуть цивілізовані», — переконаний Голова ВР. Водночас усі розмови про роздержавлення ЗМІ Володимир Литвин назвав «сверблячкою», яка періодично з’являється в Україні. «Тотальне роздержавлення ЗМІ нагадує про проблему бездержавності», — заявив він. Повинні існувати, підкреслив глава парламенту, й офіційні видання — органи Верховної Ради та Кабінету Міністрів. А ось ідею створення суспільного телебачення В. Литвин вважає безперспективною. Бо самі ініціатори цього проекту, дуже швидко «закорінившись у владу», перестануть бути зацікавлені у створенні суспільного ТБ.
Говорячи про майбутні парламентські вибори, Володимир Литвин висловився за збільшення прохідного бар’єра для політичних партій принаймні до п’яти відсотків. Хоча сам він усвідомлює: ця пропозиція у сесійній залі може отримати підтримку максимум 150 народних депутатів. Передчасно, вважає глава парламенту, було схвалено і закон про вибори до місцевих рад на пропорційній основі. А коментуючи створення пропрезидентської партії, В. Литвин наголосив: «Ми повинні відійти від принципу, що влада формує партії. Повинні партії формувати владу, а не знову заганяти всіх до однієї партії».
Відповідаючи на запитання про справу Гонгадзе, В. Литвин заявив: «Я дедалі більше переконуюся, що це було надзвичайно потужно організовано». Глава парламенту і досі наполягає на опублікуванні всіх записів майора Мельниченка. Бо на плівках, оприлюднених О. Морозом, В. Литвину приписують одні слова, а в записах Б. Березовського ці самі слова вже нібито каже людина з грузинським акцентом.
Дуже чутлива грань, за висловом В. Литвина, існує нині у кадровій політиці нової влади. Межа між намаганнями навести лад і звести рахунки. Глава парламенту вважає: треба не просто знімати всіх старих керівників і розставляти скрізь «своїх» людей, а спочатку чітко окреслити державну політику, завдання на кожній посаді, відстежити їх виконання і лише тоді приймати якісь кадрові рішення. «Інакше оголосимо холодну війну всередині держави», —сказав В. Литвин. І підкреслив: щоб об’єднати країну, регіони, а також владу і народ, треба передусім усвідомити, що вибори закінчилися, перегорнути сторінку, зробити відповідні висновки і жити далі. За законом — одним для всіх.