Лідерів народжує революція, але, на превеликий жаль, їх на теренах України можна порахувати на пальцях, а в областях це — одиниці. Для будь-якої доброї справи потрібна свіжа кров. Один із небагатьох яскравих політиків, який з’явився на Хмельниччині, у завжди поміркованій області, — Ростислав Ярема. Добре відомий підприємець середньої руки з Кам’янця-Подільського, в минулому — опозиційний депутат міської ради. За якихось півроку дедалі частіше почав звучати в області його голос, з кожним місяцем додаючи авторитету йому та його найближчому оточенню. А це — обласна організація новоствореної партії “Народний союз “Наша Україна”. На її установчій конференції молодий лідер протиставив свою кандидатуру претенденту, висунутому владою. “Пролетів” у боротьбі за партійну посаду і його заступник. Деякі прогресивні журналісти Хмельниччини почали називати підприємця з революційного та древнього Кам’янця-Подільського лідером від народу. Зрештою, так воно і є.

Ярему сформували несправедливість, брехня, бюрократизм та режим старої влади. Він, як і тисячі підприємців, патріотів України, мав навіть за районними масштабами невеликий бізнес: пристойне кафе “Під брамою”, фірму “Професіонал-95”, “Перші Київські курси іноземних мов”. Як кажуть у народі, не шикував, але на хліб з маслом для сім’ї вистачало. Та з кожним роком бізнес вести ставало дедалі складніше. То безпричинні перевірки контролюючих органів, то дедалі жорсткіші правила бізнесу робили свою справу. Зрештою, маючи досвід депутата двох скликань у міській раді, Ростислав Ярема формувався як самостійний політик, до якого почали приєднуватися й інші прогресивні депутати, до того ж і старші, і молодші, вбачаючи в ньому нового, незаангажованого політика-лідера. Депутат Ярема чітко тримав власний курс на ведення чесних правил гри у бізнесі та прозорість міської влади. Але йому було досить важко доводити владі правду, коли більшість навколо плескала тій владі.

Його час настав, коли команда Віктора Ющенка довірила йому очолити міський штаб. Якщо порівнювати Віктора Ющенка та Ростислава Ярему, то вони в чомусь навіть схожі. Обидва відносно молоді у політиці. Ющенко — успішний банкір, був нардепом, Ярема — успішний бізнесмен та депутат. Ющенко на посту прем’єр-міністра стає незручним для президента, Ярема — для міського голови. Ющенко стає опозиціонером в Україні, Ярема — у місті...

Керівник виборчого штабу Ростислав Ярема організовує однодумців, котрі проводять агітацію за Ющенка. Але адміністративна машина, що була запущена на повну котушку в області, спричинює шалений тиск на виборців. Влада працює на єдиного провладного. Та молодий і завзятий керівник придумує дедалі нові й нові методи агітації, спрямовані безпосередньо на роботу з пересічними громадянами, чітко та якісно організовує спостерігачів на дільницях, створює оперативні групи швидкого реагування, які на час голосування та підрахунку голосів беруть під контроль місто.

Під час помаранчевої революції Ростислав Ярема згуртовує людей і організовує поїздки до Києва, на майдан Незалежності, де разом із земляками захищає правду, демократію. Саме кам’янчани були найчисленнішими на Майдані з усієї Хмельниччини. Кам’янець-Подільський віддав чи не найбільше голосів Ющенку з усієї області... Відшуміла помаранчева революція, відбулися вибори, інавгурація. Політики та чиновники різних політичних мастей починають перефарбовуватися у революційний помаранчевий колір. Про події з призначенням головою облдержадміністрації Віталія Олуйка знає вся Україна. Начальники регіональних штабів Віктора Ющенка на Хмельниччині не могли погодитися з тим, щоб область очолив прибічник старої влади. Той самий Ярема з Кам’янця-Подільського разом зі своїми колегами організовує спротив новому призначенню.

І цього разу — знову перемога. Згодом ті самі начальники штабів домоглися призначення на найвищу посаду в області Івана Гладуняка. Далі нібито все — остаточна перемога! Та ні, в колишньому штабі Ющенка, де робочий кабінет Ростислава Яреми, людно, щодня сюди приходять десятки людей зі своїми проблемами, що накопичилися впродовж багатьох років за старої влади.

Сьогодні у голови обласної організації партії “Народний союз “Наша Україна” режим роботи — майже як на виборах. Інколи три-чотири години сну — і гайда по районах... Долати доводиться в день по 500—600 кілометрів, щоб потрапити на всі заплановані зустрічі з однопартійцями, людьми у райцентрах. І знову — та сама ситуація: “Ростиславе Тарасовичу, допоможіть, порадьте, підтримайте”. Звертаються різні категорії людей: пенсіонери, вчителі, лікарі, безробітні, міліціонери. Новий політичний лідер кожного вислухає, порадить, як діяти, найсерйозніші питання бере під особистий контроль і знову в дорогу, бо його чекають у наступному містечку чи селі. У людей з’явилася надія на нову владу. Ростислав Ярема визнає деякі кадрові прорахунки нової влади, але водночас переконаний, що стара влада має піти назавжди і безповоротно.