На фінішну пряму виходить історія з приватизацією польського металургійного комбінату Гута Ченстохова, у центрі якої стоїть українська корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД).
Багатомісячна боротьба ІСД з британо-індуським концерном «Mіttal Steel» за активи польського підприємства, здавалося б, у лютому цього року закінчилася поразкою наших співвітчизників. Хоч як там є, до 13 травня винятковим правом на проведення перемовин про купівлю Гути Ченстохової володів саме «Mіttal Steel» — власник найбільшого польського металургійного холдингу PHS, стосовно приватизації якого нині триває слідство. Однак ІСД після того, як «Mіttal Steel» не зумів домовитися з профспілками, розпочав естафету і до середини червня має провести відповідні перемовини з профспілками. Перемогли українці в цьому процесі «завдяки» надто «прагматичній» позиції «Mіttal Steel» в перемовинах з польськими металургійними профспілками — індуси не надто переймалися соціальними зобов’язаннями. Ексклюзивне право на продовження перемовин перейшло до «ІСД», соціальний пакет якого полякам більш зрозумілий і, як пожартував один з оглядачів, «ментально близький». ІСД пообіцяв, що витягне Гуту Ченстохову з боргової скрути й інвестує кошти для збільшення потужності виробництва, щоб зберегти рівень зайнятості на підприємстві.
На думку речника Міністерства закордонних справ Дмитра Свисткова, реалізація проекту «ІСД» з приватизації польського металургійного комбінату Гута Ченстохова сприятиме зміцненню і розвитку відносин між Україною та Польщею. Принаймні події травня не залишили жодного сумніву в добросусідських відносинах країн-сусідів.
Найбільш емоційно прокоментував ситуацію народний депутат Юрій Кармазін: «Я вітаю таку співпрацю... Це один із малюсіньких гачків входження в Європу. 
Такої самої думки дотримується і член Комітету ВР з питань Європейської інтеграції Валерій Лебедівський. На переконання народного депутата, рішення польського уряду вибрати українську корпорацію «ІСД» для переговорів з приватизації металургійного комбінату Гута Ченстохова свідчить про те, що Польща почала розглядати Україну вже як повноцінного партнера.